5 Dingen waar je op moet letten als je met de auto op vakantie gaat


Er is eigenlijk niets leuker dan met de auto op vakantie gaan. De vrijheid die het reizen met de auto geeft is heerlijk. Je kunt gaan en staan waar je wilt en kunt net even meer van een bestemming ontdekken, omdat je letterlijk van de gebaande paden af kunt wijken. Of je nu gaat kamperen of in hotels overnacht, een autovakantie is altijd een goed idee! Maar waar moet je rekening mee houden als je met de auto op vakantie gaat? Je wilt het plezier natuurlijk niet laten verpesten door vervelende situaties die voorkomen hadden kunnen worden met een goede voorbereiding. In dit artikel delen we daarom vijf dingen waar je op moet letten als je met de auto op reis gaat.

auto huren op kos griekenland

Goed voorbereid met de auto op vakantie, met een goede autoverzekering

Een stedentrip binnen Europa, een week sightseeing in Italië of naar de wintersport. Deze heerlijke vooruitzichten liggen allemaal binnen handbereik als je reist met de auto. Je kunt uitstappen of stoppen wanneer jij dat wilt waardoor je nog meer vrijheid ervaart. Een goede voorbereiding is hierbij een must. Zo voorkom je vervelende situaties. Zoals autopech, autoschade of andere onvoorziene belevenissen waar je niet op zit te wachten. Een goede autoverzekering is dus noodzaak nummer één. Duur? Nee hoor. Tegenwoordig ben je al goed gedekt met een goedkope autoverzekering.

Vijf dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat reizen met de auto

1. Zorg dat je de belangrijke documenten binnen handbereik hebt

Als je met de auto reist binnen Europa, passeer je vaak meerdere grenzen. Houd jouw belangrijkste documenten dus binnen handbereik. Zoals je paspoort, zorgverzekeringspas en autopapieren. Maak voor de zekerheid ook een kopie van de autoverzekering polis.

2. Controleer je autoverzekering 

Nog een belangrijk ding waar je op moet letten als je met de auto op reis gaat, is het controleren van je autoverzekering. Wat valt er wel of juist niét onder de dekking? Denk aan pechhulp, ruitschade, het wegslepen van je auto etc. Het afsluiten van je autoverzekering is een prioriteit, maar ook als je die al hebt, is het dus belangrijk deze te controleren. Is jouw huidige autoverzekering wel voldoende dekkend voor je vakantie? Het afsluiten of overstappen kan tegenwoordig eenvoudig online.

3. Controleer en update je navigatiesysteem

Is jouw auto uitgerust met een navigatiesysteem of maak je gebruik van een los exemplaar? Controleer dan even goed of deze nog naar behoren werkt. Check voor de zekerheid ook of er updates zijn. Dat geldt voor zowel de eindbestemming als voor de landen die je doorkruist. Er is niks vervelender dan een weigerend navigatiesysteem in de smalle steegjes van Parijs. De weg niet weten doet een behoorlijk afbreuk aan de vakantiepret en is gewoonweg zonde van de tijd!

4. Laat je auto een grote beurt krijgen

Je reist met de auto, dus wees extra lief. Trakteer jouw auto ruim voor vertrek op een grote beurt. Laat de olie, de remmen en de verlichting controleren. Zit er nog genoeg profiel op de banden en gelden deze normen ook in het land van bestemming? Als je in de winter met de auto reist, controleer dan ook of er een winterbandenplicht geldt. In sommige landen is dit ook verplicht zonder dat er sneeuw ligt. Dit kan je flink wat geld én glijpartijen besparen.

5. Bestel de juiste autovignetten

Als je met de auto op reis gaat, dan heb je mogelijk ook een autovignet nodig. Dit is onder andere verplicht in Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in Slovenië en sommige delen van Duitsland. Ook in Tsjechië en Bulgarije moet je een vignet op de voorruit van je auto plakken. Je bestelt ze eenvoudig online. Bijvoorbeeld voor een week of een maand.

Tip! In sommige landen krijg je ook te maken met tolwegen. Zorg dus voor wat kleingeld in een potje. Dat reist sneller door dan wanneer je constant naar je betaalpas moet zoeken.

Checklist voor je autovakantie

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Autovignetten nodig? Regel je vignetten eenvoudig online
Ga je op Fly & Drive vakantie? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een wegenkaart in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede autoverzekering
Ontdek het beste van jouw bestemming. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online

Meer tips voor als je met de auto op vakantie gaat

Ga jij met de auto op vakantie? Lees ook onze tips voor de mooiste roadtrips in Europa

Categories

+ There are no comments

Add yours