Werken vanuit paradise, hoe is dat nu echt?


Inmiddels leef en reis ik alweer een aantal maanden als zogenaamde ‘digital nomad'. Wat wil zeggen dat ik leef zonder vaste verblijfplaats en al reizend (online) mijn werk doe. Samen runnen Mirjam en ik ikwilmeerreizen.nl en travelingdutchies.com vanuit verschillende continenten. We hebben met diverse tools een virtueel kantoor voor onszelf gecreëerd en zijn daarmee vrij om te gaan en staan waar we willen. Locatie ongebonden dus!

En zo stapte ik begin oktober 2015 op het vliegtuig richting Thailand, om later in het jaar via Spanje een cruise te pakken richting Brazilië. Terwijl ik dit schrijf zit ik in Colombia. Maar niet voor lang meer, want ik reis per boot via de San Blas eilanden naar het vaste land van Panama, waar Mirjam en ik voor twee weken weer even in real life met elkaar samenwerken. Het leven van een digital nomad is redelijk bizar te noemen. Vrij ook. Werken vanuit de mooiste locaties op de wereld. Altijd zomer. Reizen voor onbepaalde tijd. Geen thuisbasis waar het werkende leven weer op je wacht. En vooral geen saai kantoor met systeem plafond. Nee, de wereld is jouw kantoor. Klinkt als living the dream, right? Maar hoe is dat eigenlijk in het echt?

annemarie-mirjam-coworking-madrid

Wifi van levensbelang

Digitale nomaden zijn eigenlijk altijd intens blij met hun leven. Van die gelukspoppetjes. Toch kunnen ze ook weleens chagrijnig zijn. Niet-werkende wifi is het toppunt van irritatie. Om je bedrijf te runnen of je werk als freelancer of remote worker goed uit te kunnen voeren, is een goede internetverbinding nodig. Zonder werk, geen inkomsten en dus is wifi van levensbelang. Reizen ze dan van wifi spot naar wifi spot? Nee dat niet. Maar het reizen naar plaatsen zonder fatsoenlijk internet moet wel iets meer gepland worden dan wanneer je gewoon aan het backpacken bent. Zo moest mijn boottrip van Colombia naar Panama wel even goed afgestemd en voorbereid worden. Inmiddels zijn mijn offline momenten mijn vrije dagen en kan ik daar extra van genieten. Het is een natuurlijke manier om af en toe even afstand te nemen van je bedrijf. Helemaal niet verkeerd dus! Ook komt het regelmatig voor dat ik zit te werken en de wifi even wegvalt. In plaats van geïrriteerd te raken, gebruik ik die downtime momenten voor offline werk, zoals het schrijven van een blogpost, fotobewerking of de administratie. Heel productief dus, want offline betekent ook geen afleiding.

digital-nomad-werk-cafe

Digital nomads vs. backpackers

Ja, op mijn Facebookpagina zien mijn volgers allerlei mooie plaatjes verschijnen van exotische bestemmingen. En ja, dat is inderdaad echt mijn leven. Maar dat betekent niet dat ik alleen maar vakantie aan het vieren ben. Het geld komt niet vanzelf binnen, daar moet wel wat voor gebeuren! Het komt dus ook voor dat ik hele dagen binnen achter de laptop zit. Als ondernemer heb ik een verantwoordelijkheid en is het dus niet alleen maar lang leve de lol, zoals dat bij veel backpackers het geval is. Je krijgt als digital nomad dus ook regelmatig verbaasde blikken toegeworpen als je vertelt dat je die dag niet op verkenningstocht bent geweest. “Heb je hier dan de hele dag binnen gezeten?” vragen ze ontzet. Ja, dat heb ik. Maar wat ze vergeten, is dat ik niet over een bepaalde tijd weer naar huis moet. Dat mijn reis niet eindig is. Nee, dit is mijn leven. Dit is mijn kantoor.

nomad-hub-gran-canaria

Balans is the key

De grootste struggle van de meeste digital nomads is het vinden van een balans tussen werk en reizen. Ook ik ben daarin zoekend geweest de afgelopen 5 maanden. Het is heel makkelijk om te vervallen in heel veel werken, waardoor je soms vergeet te reizen. Daarnaast is het ook heel makkelijk om heel veel te reizen en te weinig te werken. Dit laatste is voor mij niet het geval, omdat ik ook gewoon een verantwoordelijkheidsgevoel heb naar Mirjam toe. We doen het samen. Inmiddels heb ik ontdekt dat het voor mij goed werkt om een periode heel veel te werken en dan weer iets te ondernemen waarbij ik even ‘offline' ga. Die momenten inspireren en stimuleren om daarna weer keihard te knallen. Ik ken ook andere nomads die er juist voor kiezen halve dagen te werken en halve dagen op ontdekkingstocht te gaan. Hoe je dit ook indeelt, waar het op neer komt is dat je met deze levensstijl de mogelijkheid hebt om je eigen tijd in te delen, zoals die voor jou het beste uitkomt. Werken op je eigen voorwaarden dus, terwijl je ondertussen een beetje meer van de wereld ziet.

Slow travel

Dat je ook gewoon werk moet verzetten betekent dus dat je niet altijd maar onderweg kunt zijn. Je reist dus veel langzamer dan de gemiddelde backpacker. Reist een ander in 6 maanden van Chili helemaal naar Nicaragua, daar doet een digital nomad minstens 2 of 3 keer zolang over. Om productief te kunnen blijven is het soms heel fijn om even een tijdje op een bepaalde plek (vaak een stad, ivm wifi) neer te strijken. Zo heb ik net 3 weken in Cartagena doorgebracht. Voor mij een ideale mix tussen het ‘normale' leven van werk en sport tegenover een heerlijk reissfeertje. Die rustperiodes zorgen er ook voor dat je niet ‘reismoe' wordt. Voor even is die bepaalde plek jouw thuis. Ben je onderdeel van het lokale, dagelijkse leven. Je ontdekt je favoriete restaurantjes. Probeert verschillende werkplekken uit. Maakt kennis met de locals. Ik kan van deze periodes ontzettend genieten. Ook al ben ik veel aan het werk, het voelt heerlijk!

werkplek-met-view-en-champagne

De mooiste werkplekken

Misschien ken je ze wel, die idyllische plaatjes van een digital nomad op het strand met een laptop op schoot. Working in paradise! Het lijkt zo mooi, maar in de praktijk neem je je Macbook natuurlijk never mee naar het strand. Wat denk je dat zand met je laptop doet? En werken in de brandende, tropische zon, hou jij het vol? Nee, in de praktijk zit je vaak in de schaduw, liefst aan een tafel of zelfs binnen (weer die wifi). Maar dat betekent niet dat het geschetste plaatje een waanidee is. Soms heb je echt mazzel en beschikt jouw accommodatie of dat ene cafe met supersnelle wifi over een perfecte werkomgeving. Een schaduwrijk terras aan het strand bijvoorbeeld, zoals mijn werkplek op het Braziliaanse eiland Morro de São Paulo. Iedereen die daar met me skypte kon de golven van de zee luid en duidelijk op de achtergrond horen. Ja, soms is het echt werken in paradise. Ik weet inmiddels mijn accommodaties en werkplekjes ook goed uit te zoeken. Waar ik daarbij op let? Wifi, stopcontacten (tja, die laptop gaat met veel skypen net wat harder leeg), lekker eten en goede koffie en een comfortabel plekje om te zitten. Ik werk graag met mensen om me heen en zoek altijd wat afwisseling, maar ik ken ook veel nomads die het liefst een appartementje huren en vanuit ‘huis' werken, omdat ze zich dan beter kunnen concentreren.

digital nomad

Nomad hubs

De digital nomad lifestyle is flink in opkomst, maar helemaal nieuw is het niet meer. Er zijn duizenden mensen die werken en leven zoals ik. Daarin ben ik dus zeker geen uitzondering. Digital nomads hebben vaak een zelfde mindset en zoeken elkaar daarom graag op. Voor even hoef je niks uit te leggen. In plaats daarvan wordt er al snel kennis en ervaring uitgewisseld. De nomad cultuur is er eentje om te koesteren. Iedereen helpt elkaar en denkt met elkaar mee. Het is ontzettend inspirerend om met gelijkgestemden op te trekken. Niet voor niks ontstaan er dus allerlei ‘nomad hubs'. Plekken waar veel digital nomads samen leven en werken. Niet alleen leerzaam, maar ook nog eens super gezellig! Op Facebook zijn er talloze groepen te vinden waar nomads samenkomen en tips uitwisselen. Mijn favorieten zijn Web work travel en digital nomads around the world. Door de nomad cruise heb ik bovendien heel veel nieuwe nomad-vrienden gemaakt die ik hier en daar onderweg opzoek. Voor mij erg waardevol, want je mist tenslotte wel je vrienden van thuis.

nomad-hub-jericoacoara

Moderne hippies of slimme ondernemers?

Het leven van een digital nomad is dus niet alleen maar vrijheid blijheid. Hoewel we super veel lol hebben, onwijs gave dingen zien en meemaken en op de mooiste plekken komen, zijn we tegelijk serieus met onze business bezig. Geïnspireerd, met passie en vaak vol energie. De opvatting dat we de moderne hippies zijn, is dus niet helemaal terecht. Ja, we kiezen voor een ontzettend vrij leven, maar ondertussen wordt er wel gewoon geld verdiend. Zeer succesvolle ondernemingen zijn zeker geen uitzondering op de regel. En ook degenen die slechts een paar uur per week hoeven te werken, hebben daar in een eerder stadium heel hard voor gewerkt. Digital nomads zijn over het algemeen ondernemers die super slim met hun tijd om gaan. Levensgenieters die durven te kiezen voor hun eigen (werk)geluk.

Werken met tijdszones

Dat je aan de andere kant van de wereld zit, betekent ook dat je in een andere tijdszone leeft. Het is wel zo handig om daar je werk op af te stemmen. Momenteel loop ik bijvoorbeeld 6 uur achter op Nederland. Dat betekent dat ik ‘s ochtends altijd direct aan het werk ga, zodat ik nog een aantal uren samen met Mirjam kan werken. Hebben we een skypecall met een externe partij, moet deze altijd in de Nederlandse middag worden ingepland. Op de ochtend is het bij mij namelijk nog nacht. Ik ben wel een ochtendmens, dus voor mij is het geen enkel probleem om vroeg op te staan, maar uitslapen is er vaak niet bij. De uren later op de dag zijn voor mij perfect om even geconcentreerd te werken aan een blogpost bijvoorbeeld. Want op die tijdstippen word ik niet afgeleid door binnenkomende mailtjes of overleg met Mirjam. Voor ons beiden is het werken in verschillende tijdszones dus bevorderlijk voor de productiviteit. Maar het betekent wel dat je in iedere nieuwe tijdszone weer even je ritme moet vinden. Zeker als we beiden in het buitenland zitten is het belangrijk hier rekening mee te houden. Gelukkig zijn er handige tools waarmee je in één oogopslag de actuele tijdstippen in verschillende landen kunt zien.

maartje-annemarie-rio

Mijn eerste maanden als digital nomad

Ik leef nu inmiddels 9 maanden locatie ongebonden, waarvan ik 5 maanden op reis ben. En ik kan niet anders zeggen, dan dat dit leven mij ontzettend goed past. Mijn werkoutfit bestaat standaard uit een short met hemdje en flipflops. Ik sla de winter volledig over en ben zo aan de hitte gewend geraakt dat ik een temperatuur onder de 30 graden als ‘fris' bestempel. Ik heb talloze plekken mijn thuis mogen noemen. Ik heb nieuwe, hele dierbare, vrienden gemaakt. Mijn vrije dagen breng ik door op paradijselijke plekken. Ik heb Colombia voor de tweede keer in mijn hart gesloten. En nee, ik spreek nog steeds geen Spaans! (shame on me).

digital-nomad-colombia

Ja, voor mij is dit leven echt een droom en ik geniet er elke minuut van… nou ja, behalve als ik zeeziek ben en mijn ontbijt midden op zee weer naar boven komt. Dus de standaard reisellende daargelaten, ben ik uiterst gelukkig met deze levensstijl. Op de vraag hoelang ik dit zo blijf doen, kan ik geen antwoord geven. Liefde of bijvoorbeeld behoefte aan vastigheid kan zomaar alles weer veranderen. Maar op dit moment is dat niet aan de orde. En het voordeel is, het maakt niet uit waar ik ben, of ik settle of niet, de manier van werken maakt het allemaal mogelijk.

annemarie-hangmat-in-het-water

Downside?

Is er dan helemaal geen downside aan mijn nomaden leven? Tuurlijk wel. Ik mis mijn vrienden en familie, maar lang leven Skype en Whatsapp. Ik ben afhankelijk van de inkomsten van ons bedrijf, wat overigens niet anders is dan iedere andere ondernemer. Ik kijk ontzettend uit naar het festival seizoen deze zomer in Nederland, want wat mis ik goede techno en deep house! In tegenstelling tot Mirjam, ben ik ben niet zo'n ster in het vinden van goedkope vliegtickets. En het zoeken van accommodaties is ook niet bepaald mijn hobby. Ik kan van die twee dingen zelfs ontzettend chagrijnig worden. Echt! Onderhandelen is ook niet mijn sterkste kant, ik ben te makkelijk. Nee, ik ben goed in andere dingen. Op ontdekkingstocht gaan bijvoorbeeld en verdwalen, dat vind ik heerlijk!

Een lifestyle als digital nomad iets voor jou?

Sta jij op het punt om het roer om te gooien en een leven als digital nomad te leiden? Maar zit je nog met vragen? Bijvoorbeeld over de praktische invulling, het vinden van een balans in reizen & ondernemen, of het zoeken van een prettig werkritme ‘on the road'. Of is een locatie ongebonden leven jouw grote droom, maar weet niet nog niet zo goed hoe je dat met jouw werk(ervaring) kunt realiseren? Ik help je graag op weg! Via Wonderlijk werken kun je nu een coaching sessie met mij boeken.

Palomino-Colombia

Live volgen?

Wil je mijn reis en de reizen van Mirjam live volgen? Op Instagram vind je altijd onze meest actuele reisfoto's. Ook kun je mijn reis volgen op Polarsteps.

Categories

9 Comments

Add yours
  1. JOHN

    Digital Nomads: hoe blijven jullie online? Alle wifi’s zitten onder een code verscholen. Hoe ga je om met plekken waar geen wifi is? Werken jullie met een routertje en lokale simkaarten?

    • Annemarie

      Je kunt bij alle ho(s)tels, restaurants en bars die over wifi beschikken gewoon om het wachtwoord vragen. Eigenlijk zijn er nog nauwelijks plekken waar helemaal geen wifi te vinden is. En wanneer dit wel het geval is (bijvoorbeeld op een afgelegen plek), weet je dit vaak wel van tevoren en hou je daar rekening mee in je planning. Offline is ideaal voor een paar dagen vrij! Ook als het internet bijvoorbeeld uitvalt (dit gebeurt nog wel regelmatig), dan gebruik je de downtime voor je offline werkzaamheden, zoals het schrijven van een blogpost bijvoorbeeld. Verder heb ik vaak een lokale simkaart in mijn telefoon. Ook reizen we met een mifi router waar je en lokale simkaart in kunt doen. Mirjam maakt hier veel gebruik van. Zelf heb ik de voorkeur om mijn telefoon als wifi hotspot te gebruiken wanneer er geen wifi beschikbaar is. Lokale data simkaarten koop je al voor tussen de 10 en 15 dollar voor 2 GB.

    • Siem van Dongen

      Een opleiding voor je werk neem ik aan? Dat hangt er bij DN’s vaak vanaf wat hij/zij doet. Er zijn DN’s die in de digitale marketing zitten en dit vaak gestudeerd hebben, of DN’s die designen, developen, webshops runnen of nog veel meer. Mijn ervaring is echter dat de meesten dit via zelfstudie geleerd hebben.

      • Annemarie

        Ja, Digital nomad is geen beroep op zichzelf. Het is een manier van leven. In het geval van mij en Mirjam runnen wij dit travelblog en de webshop. Wij hebben beiden een achtergrond als marketingcommunicatie professional. Beiden ook een Bachelor Communicatie afgerond en jaren in de marketing/ communicatie gewerkt voor wij ikwilmeerreizen.nl begonnen en tot ons bedrijf maakten. Je hoeft dus geen specifieke opleiding te hebben om digital nomad te worden, maar het is wel handig om, als je als freelancer of ondernemer aan de slag wilt, ergens goed in te zijn. Je moet het dus echt zien als ondernemen, maar dan locatie ongebonden.

  2. Siem

    Hi Annemarie, je schreef dat je vanuit Cartagena gewerkt hebt. Daar werk ik zelf straks ook voor een weekje, nog tips voor goede hostels / cafés / andere werkplekken?

+ Leave a Comment