How to travel off the beaten track


Toeristische plekken zijn vaak drukbezocht omdat er iets bijzonders te zien is. En hoe mooi die ene tempel, die waterval of dat strand ook is, stiekem had je daar wel even alleen willen zijn. Om in plaats van alleen een foto te maken zonder andere toeristen erop, te genieten van de geuren en geluiden om je heen. In alle rust. Maar hey, er zijn nog genoeg plekken op de wereld waar dat zeker weten kan! Maar hoe vind je nu die plekjes waarvan het lijkt alsof je ze zelf ontdekt hebt? Juist: get off the beaten track!

travel-off-beaten-track

1. Carry your own stuff

Simpel: hoe meer je zelf bij je hebt, hoe onafhankelijker je bent van anderen. Neem je een lakenzak mee? Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een overnachtingsplek met lakens of dekens. Neem je een tent of hangmat mee? Dan kun je overal slapen waar is toegestaan! Neem je een pannetje mee? Dan ben je helemaal redelijk onafhankelijk, want kun je je eigen maaltijd koken. Ja, het maakt je backpack iets zwaarder, maar op deze manier ben je niet altijd afhankelijk van een accommodatie en kun je op de meest bijzondere plekken overnachten! Geen ruimte in je bagage over? Soms je kun ook ter plekke wat camping gear huren of lenen.

2.  Wees geen luxepaardje

Jep, de ongebaande paden zijn vaak niet voor luxepaardjes. Maar eerlijk gezegd kan het soms superrelaxed zijn je normale levensstandaarden even te laten varen. Who needs a hot shower als je ’s ochtends zo in de zee kunt duiken en je valt heus niet direct van je stokje als je een keer geen uitgebreid diner of ontbijt hebt. Je zal zien dat als je even alle comfort dingen loslaat, je als herboren terugkomt.
Wildkamperen-monument-valley-arizona

mooier dan dit kan reizen niet worden: privé uitzicht over Monument Valley, Arizona

3. Ga rechts waar anderen links gaan

Simpeler kun je het niet aanpakken, zijn de toeristische bezienswaardigheden aan de ene kant van de plek waar je verblijft? Verken dan eens de andere kant! Je zult zien dat je op onverwachte plekken belandt.

4. Durf te verdwalen

Prik een plek op de kaart, zorg dat je er komt en loop eens gewoon een eind heen. Linksaf rechtsaf, weer linksaf en rechtsaf, dwaal gewoon wat rond en neem de tijd om echt goed te kijken hoe mensen leven, wat er om je heen gebeurt. De weg terugvinden is simpel: neem gewoon een taxi of markeer je beginlocatie in de app ‘Maps.me’. Zo kom je altijd weer veilig thuis.
roadtrip-algarve-portugal-18

5. Luister naar locals

De beste tips van die plekken die nog niet in de reisgidsen staan, krijg je vaak van locals. Want wie kent de omgeving nu beter dan degenen die er al jaren wonen? Probeer dus in gesprek te raken met mensen die wonen op de plek waar je reist, vaak vinden ze het heel leuk om de plekken in hun omgeving die zij speciaal vinden met je te delen!

6. Stap op de fiets

Op wandelsnelheid kun je maar een beperkt aantal kilometers afleggen. Op de fiets kun je dus een veel groter rondje maken. Als de omgeving het toelaat, is een fiets huren dus de betere optie. Is de omgeving wel erg heuvelachtig? Huur dan een scooter!
Fietsen door de wetlands van Bangkok

7. Huur een auto

Openbaar vervoer is relaxed, maar het maakt je wel afhankelijk van vaste tijden en routes. Met een huurauto kun je in gebieden komen waar het openbaar vervoer niet komt. Als je een navigatiesysteem meeneemt, staan hier ook vaak bezienswaardigheden, zoals uitzichtspunten of andere bijzondere locaties in. Zo kun je zonder een echte route, toch een bepaald pad volgen. En als je de huurauto combineert met tip 1, ben je helemaal onafhankelijk!
roadtrip-tsjechie2

8. Ga de stad uit

Het leven in de stad is vaak heel anders dan dat in kleine dorpjes op het platteland. Probeer dus eens niet alleen de grote steden te bereizen, maar ga minstens één dag van je trip de stad uit. Dit kun je doen door middel van bovenstaande tips (fiets/scooter/huurauto) of als je zelf geen voertuig wilt besturen, kun je vaak ook een taxi of gids voor een dag huren. En deze locals weten vaak ook weer plekjes off the beaten track!

9. Neem een lokale bus

Vaak niet de snelste, of meest comfortabele manier van reizen, maar wel één waarop je veel dingen ziet en mensen ontmoet: de lokale bus. Zo’n bus welke stopt in de kleinste dorpjes en rijdt over de meest hobbelige weggetjes. Je zult zien: deze ‘tour’ vergeet je niet snel!
busreis

10. Laat je inspireren door off the beaten opdrachten

Heb je ze gezien in onze giftshop, deze reis(dag)boeken? De boekjes I was here en City sidewalks staan boordevol leuke, originele en grappige opdrachten, waardoor je op bijzondere plekken tijdens je reis komt en je omgeving eens met hele andere ogen bekijkt. Daarnaast heb je nog een leuk aandenken als je terugkomt ook! Ook leuk voor thuis trouwens. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak ga jij op ontdekkingstocht in eigen land?
I-was-here-travel-journal Side walks a journal for exploring your city

+ There are no comments

Add yours