Hoe overleef je de nachtbus of -trein?


‘s Nachts reizen… niet altijd even comfortabel, maar vaak wel de beste oplossing wanneer je grote afstanden wilt overbruggen. Het is namelijk goedkoop, je bespaart jezelf een nacht in een hostel én je verliest geen tijd. Oké, toegegeven, overdag kun je genieten van soms schitterende uitzichten tijdens de reis, maar de tijd die je eraan kwijt bent is het niet altijd waard. Een vliegtuig dan? Zeker een goed alternatief, maar vaak ook een stuk duurder en niet overal mogelijk. Kortom, het moment is weer aangebroken dat je met je bagage op de bus of trein stapt en een lange, onrustige nacht tegemoet gaat. Hoe overleef je die (soms helse) nacht?

Nachttrein Thailand

Met de juiste instelling

Het is een inkoppertje, maar ja, als je nu eenmaal vol zelfmedelijden op de bus stapt en je vooral opziet tegen die lange, zware, slapeloze nacht wordt het er natuurlijk niet beter op. Dus keep the travel spirit! Het onderweg zijn hoort net zo goed bij je avontuur. En geef toe, zo'n nachtbus levert vaak wel weer mooie verhalen op. Zie het als een ervaring en begin zo aan je nachtelijke avontuur. En kun je niet slapen? Lach er vooral om, want ‘nobody remembers the nights they had plenty of sleep'.

Nachtbus Vietnam

Met je eigen muziek (en wat extra stroom)

Ik schreef er laatst ook al over, muziek doet wonderen. En zeker tijdens een lange nachtrit helpt het je om even weg te dromen. Weg uit de lawaaiige bus of trein. Geen geluid van een enthousiast toeterende chauffeur, net iets te harde TV of radio of die boemelende treintrails. Nee, gewoon even lekker in je eigen cocon. En ja, daar heb je wel een beetje stroom voor nodig. Dus zorg dat je goed opgeladen aan je reis begint en neem een powerbank mee, zodat je jouw telefoon (of ander device) tussendoor kunt opladen. Kun je meteen de tijd doden met een spelletje of film als je niet kunt slapen.

Nachtbus Vietnam

Door een dekentje mee te nemen

Het lijkt misschien zo voor de hand liggend, maar veel reizigers denken er niet aan een dekentje mee te nemen in de bus. Zeker in warme landen ga je er vanuit dat het een warme nacht wordt. En daar kun je je behoorlijk in vergissen. Zodra de Airco van de bus aanslaat en je daar in je korte broek en hemdje zit weet je het: “Dit wordt een nacht afzien”. Soms heb je het geluk dat er fleecedekentjes uitgedeeld worden in de bus, maar beter goed voorbereid dan een nacht liggen rillen in je stoel. Stop dus bijvoorbeeld een hamamdoek of lekkere hoodie in je handbagage. Daarmee blijf je niet alleen lekker warm, maar kun je ook even wegkruipen, alsof je in een echt bed ligt. Ga je met de nachttrein? Dan is een Travel sheet (dunne slaapzak) een echte aanrader.

Nachttrein Thailand - Laos

Met een goed boek

Tja, als je dan toch niet de hele nacht kunt slapen, heb je in ieder geval tijd om een flinke slag te slaan in een goed boek. Een E-reader kan hiervoor een uitkomst zijn, maar ben je meer fan van papier, sla dan een paar Dwarsliggers in voor je reis. Deze compacte boeken zijn super licht, klein en lezen ook nog eens prettig. Je hebt er natuurlijk wel een lampje bij nodig.

Door je goed te laten informeren

Je hebt het niet altijd voor het kiezen, maar als je wel de keuze hebt en gesteld bent op een beetje comfort en nachtrust, betaal dan iets meer voor een wat betere bus/trein of luxere klasse. Je bent vaak nog steeds niet veel geld kwijt en het kan een stuk aangenamere nacht worden. Dit verschilt natuurlijk erg per land, dus laat je goed informeren. Vraag andere reizigers welke vervoersmaatschappijen hen goed zijn bevallen en in welke klasse (als die optie er is) zij hebben gereisd. Check eventueel wat reviews online of lees de tips uit je reisgids nog even door. Meer betalen betekent namelijk niet áltijd dat je er meer comfort voor terugkrijgt.

Nachttrein Vietnam Hanoi-Sa Pa

Het is natuurlijk niet altijd kommer en kwel in de nachtbus of -trein. Je kunt het ontzettend treffen en een nachtje vol luxe doorbrengen, maar het kan ook flink tegenzitten, waardoor je enigszins gebroken op je bestemming aankomt. Ja, het hoort er allemaal bij, maar een goede voorbereiding (en misschien een beetje valium) kan het een stuk aangenamer voor je maken. Welterusten!

Interessant? Lees dan ook eens onze tips voor een comfortabele vliegreis.

Categories

1 comment

Add yours
  1. Marie de Jonge

    Ik geloof ook dat de juiste instelling het belangrijkste is wanneer je een lange reis gaat maken. Daarnaast moet je zorgen dat je bezig kan zijn tijdens een busreis. Zelf neem ik altijd verschillende puzzelboeken en tijdschriften mee.

+ Leave a Comment