Hamamdoek, reishanddoek of sarong: welke kies je?


Dat hamamdoeken niet alleen handig zijn in een hamam ontdekte Annemarie een aantal jaar geleden, waarna ze mij ervan overtuigde er één mee te nemen op reis. Ik moet zeggen dat ik niet meteen de noodzaak ervan zag, want ik had toch al reishanddoeken? Die zijn ook klein op te vouwen! Maar ik vond de kleuren van de hamamdoeken toch wel erg leuk en Annemarie was zo enthousiast dat ik er één mee op reis nam. Inmiddels heel wat reizen verder moet ik toegeven: de hamamdoek behoort tot één van mijn meestgebruikte items op reis! We hebben beiden met zowel hamamdoek, sarong als fiber reishanddoek gereisd, dus tijd om ze eens met elkaar te vergelijken!

1. De reishanddoek

Een strandlaken gaat bij mij al jaren niet meer mee in de backpack: veel te ruimteslurpend en zwaar. Ik had altijd een reishanddoek mee en was hier ook redelijk tevreden over. De allereerste reishanddoeken vond ik uiterst vervelend: net alsof je jezelf met een vaatdoekje aan het afdroogt, het léék niet eens op een handdoek. Maar tegenwoordig zijn er ook reishanddoeken van bamboe, die zijn een stuk fijner. Ze zijn klein op te vouwen en drogen redelijk snel. Het nadeel is dat ze niet heel geschikt zijn om op het strand te liggen, want ze zijn vaak net te klein. Ze bestaan wel op strandlaken formaat, maar zijn vaak niet zo groot, dat je er helemaal op kunt liggen.

2. De sarong

Toen ik een paar jaar terug op Bali was, kocht ik een sarong. Ideaal: veel dunner dan een normale handdoek en lekker groot! Tot nu toe was dit mijn ideale oplossing in plaats van een badhanddoek. En hij droogt nog sneller dan de reishanddoek. Nadeel is dat je hem niet kunt gebruiken om jezelf mee af te drogen. Het is meer om op te liggen of om jezelf heen te wikkelen. Handig is dan weer dat je hem ook in tempels kunt gebruiken om je schouders te bedekken bijvoorbeeld. Een ander nadeel is dat de sarong, wanneer gekocht op bestemming, vaak geverfd is met kleuren die sterk afgeven. Je gooit hem dus niet zo makkelijk bij je andere was. Even los in een emmer koud water met azijn helpt wel om de kleuren beter vast te houden.

hamamdoek-ibiza

3. De hamamdoek

De hamamdoek wint het wat ons betreft van de bovenste twee, omdat deze zowel geschikt is om jezelf af te drogen, om erop te liggen én om je heen te wikkelen. Bovendien kun je een goede hamamdoek gewoon in de was gooien met je kleding. De hamamdoek droogt net zo snel als de sarong, maar ligt echt veel lekkerder! Dat komt omdat de sarong heel erg dun is, en de hamamdoek nét een tikkie dikker. Dit geeft echt wat meer comfort bij het liggen en afdrogen. Hij blijft bijvoorbeeld op het strand veel beter op zijn plek liggen dan de sarong. Omdat hij ook nog eens lekkerder afdroogt dan de reishanddoek, heb ik de reishanddoek sinds de hamamdoek nooit meer gebruikt. De hamamdoek is namelijk ook nog eens licht en compact, waardoor hij weinig ruimte in de bagage inneemt. Voor het douchen gebruik ik inmiddels de hamamdoek XS die nog minder ruimte inneemt dan een paar sokken.

And the winner is…

Het mag duidelijk zijn, onze keuze gaat uit naar de hamamdoek. Met name omdat hij multifunctioneel is in te zetten en dus niet maar voor één ding geschikt is. Lees ook waarvoor wij de hamamdoek allemaal nog meer inzetten. Hij is namelijk nog handiger dan je denkt!

Bestel jouw hamamdoek met 10% korting

Lijkt een hamamdoek jou ook fijn om mee te nemen op reis? Er zijn veel soorten en maten te verkrijgen van goedkoop tot wat duurdere doeken. Hier zit veel verschil tussen! Wij zijn van mening dat kwaliteit echt het verschil maakt en vinden het belangrijk dat de doeken daadwerkelijk in Turkije (hamamdoek) of Tunesië (fouta) op een eerlijke manier geproduceerd worden. Daarom verkopen we onze favoriete hamamdoeken en fouta’s in onze eigen travelshop. En goed nieuws! Van maandag 8 t/m zondag 14 mei krijg je 10% korting op alle hamamdoeken in onze travelshop! Gebruik hiervoor de kortingscode HAMAM2017.

Shop hier jouw hamamdoek met 10% korting >>

hamamdoeken-voorjaar-2017

1 comment

Add yours
  1. Laura

    Thanks voor de tip! Ik gebruikte hem altijd voor de Yoga en ga in september op vakantie dus ga het zeker eens uitproberen om hem mee te nemen naar het zwembad en strand!

+ Leave a Comment