De 10 grootste ergernissen in het vliegtuig


Als je veel reist, ontkom je er waarschijnlijk niet aan: vliegen. En hoewel ik vliegen meestal heel leuk vind, soms ook even niet. Als er teveel punten uit onderstaand rijtje kunnen worden afgevinkt tijdens één vliegreis… dan ben ook ik blij als ik weer uit mag stappen! Welke van deze ergernissen in het vliegtuig herken jij?

vliegtuig-ergernissen

1. Lichaamsgeuren van medepassagiers

Oh wat zou het fijn zijn als iedereen alvorens het vliegtuig in te stappen minstens: zichzelf wast, zijn voeten wast, schone sokken aantrekt en de avond ervoor geen chili con carne eet. Need I say more?

2. Het gevecht om de armleuningen

In een rijtje van drie stoelen heeft een vliegtuig vier armleuningen. Tel je mee? Drie passagiers…. vier armleuningen. Dat is voor elke passagier één armleuning en voor één van de drie een extra armleuning. Nu zijn over de verdeling geen vaste regels en vinden sommige mensen dat zij -ongeacht hun zitplek- altijd één armleuning meer verdienen dan de rest. Annoying! Ik stel voor dat we de extra armleuning altijd aan de middenstoel geven, want zeg nou zelf: de stoel in het midden is toch al de minste plek. De gangpadpassagier neemt dus de rechter armleuning, de raampassagier de linkerarmleuning en de middenplekpassagier krijgt de middelste twee armleuningen. Wie stemt voor?

armleuningen-vliegtuig

3. Temperatuur in het vliegtuig

Waar je thuis of in de auto zelf kunt kiezen hoe hoog of laag je de verwarming zet, in het vliegtuig ben je overgeleverd aan… tja wie bepaalt eigenlijk de temperatuur in het vliegtuig? In ieder geval, meestal is het best aangenaam, maar soms lijkt het wel alsof iemand halverwege het instellen weggelopen is en nooit meer is teruggekomen terwijl het langzaam oploopt tot tropische of Antarctische temperaturen: niet fijn!

4. De slapende gangpadpassagier

Ja, ik snap dat ook een gangpadpassagier wil slapen tijdens een lange vlucht en soms ben ik het zelfs zelf! Maar toch blijft het lastig: heb je eindelijk die felbegeerde window seat, moet je toch echt na een paar uur gebruik maken van het toilet. Dilemma: zet je al je acrobatische skills in om over iemand heen te klimmen of maak je hem wakker?

5. Overvolle bagagelockers

Yes, goedkope vliegtickets zijn fijn en ook wij reizen graag met alleen handbagage, maar sommige passagiers nemen het bagagebeleid wel uiterst ruim. Plus dat een vliegtuig eigenlijk niet is gemaakt op alleen maar met-trolley-reizende passagiers. Ben je altijd één van de laatsten die het vliegtuig instapt? Dan herken je het scenario van alle lockers aflopen en proberen jouw tas of koffer nog ergens tussen te proppen vast!

En probeer je bagage vervolgens na de landing nog maar eens te pakken om je spullen na een lange vliegreis rustig in te kunnen pakken. Wanneer werkelijk iedere passagier onmiddellijk opstaat om (minstens) 15 minuten in het gangpad, of half gebukt onder de bagage lockers, te wachten tot de deuren opengaan. Gewoon rustig blijven zitten is de oplossing. Voor iedereen.

vliegen-ergernissen

6. Geluiden van medepassagiers

Oké, een huilende baby, daar kan niemand iets aan doen en is al vervelend genoeg voor de ouders. Dus die noemen we hier even niet. Maar rochelen, constant snuiven of boeren kan ik me echt aan irriteren. En dat geldt ook voor spelletjes spelen op je mobiele telefoon of films kijken op een tablet met het geluid aan, mensen, er zit een koptelefoonaansluiting op jullie devices! En het tikgeluid van het toetsenbord van een mobiele telefoon: van die functie is het me sowieso onduidelijk waarom hij niet standaard uit staat op een telefoon, daar hadden we toch best eind jaren ’90 mee kunnen stoppen?

7. Ruimtegebrek

Ja, het hoort er nu eenmaal bij: urenlang vastzitten met een minimum aan ruimte. Maar dat betekent niet dat het fijn is. Zeker de periode na het eten, wanneer je nog tijden met een opengeklapt tafeltje moet zitten wachten tot het opgehaald wordt is niet mijn favoriete moment van de vliegreis.

vliegtuigmaaltijd

8. Vieze vliegtuigtoiletten

Een vliegtuigtoilet is in basis echt voorzien van alle gemakken: naast de toilet zelf vind je er een wasbakje, handzeep, spiegel, tissues, doekjes en vaak zelfs handlotion. Prima plek dus. Als iedereen zijn plasje tenminste goed in de pot zou mikken….

vliegtuig-toilet

9. Onverwachte stoelmoves

Stiekem denk ik dat sommige mensen er een beetje lol in hebben. Precies als ik de eerste hap van mijn vliegtuigmaaltijd neem hun stoel achterover klappen. Heel hard en in één keer volledig. Woehaaaa, please, not now! Als je je stoel achterover wilt zetten, doe dit dan een beetje rustig en op een ander moment.

10. Slapen in het vliegtuig

Slapen in het vliegtuig is eigenlijk nooit echt een pretje, ook al hebben we wel wat manieren gevonden om wel redelijk goed te kunnen slapen in het vliegtuig. Maar toch zou het super zijn als vliegtuigen in de toekomst wat meer ingericht zijn om lekker te kunnen slapen, zoals de nachtbussen in veel landen bijvoorbeeld met van die fijne ligstoelen…. vliegtuigbouwers, horen jullie ons?

vliegtuig-irritaties

En dan last but not least… klappen in het vliegtuig na de landing…. tja.

Tips voor een fijnere vliegreis

Wil je weten hoe je jouw lange vlucht overleeft? Om te beginnen is een opblaasbaar nekkussen altijd een goed idee en kan een goed slaapmasker wonderen doen. Meer tips delen we in tips voor slapen in het vliegtuig, maar ook gaven we tips voor een comfortabele vliegreis. Of lees onze tips voor een goede nachtrust op reis. Vliegticket boeken? Zo vind je de goedkoopste vliegtickets. En weten wat je nu echt betaalt voor je vliegticket? Lees ook onze tips waarop te letten bij het boeken van vliegticket. Loop je vlucht vertraging op, dien dan een claim in, bijvoorbeeld een KLM claim. Je kunt dit nog doen tot 3 jaar terug!

11 Comments

Add yours
 1. Denise - Follow my footprints

  Nr 1 vind ik inderdaad echt het ergst. Bij het overstappen in Dubai laatst stond er iemand voor me die zo inténs erg naar zweet rook (zo’n hele scherpe/sterke geur) dat ik zelfs op 2 meter afstand al bijna geen adem kon halen. Ik dacht als ik daar straks naast zit, dat kán gewoon niet. Dan kan ik gewoon serieus geen adem halen.
  Gelukkig heb ik ‘m niet meer gezien.
  Niet kunnen slapen vind ik nooit zo erg. Als ik maar lekker lig. Bij Emirates laatst was dat zeker niet verkeerd. Sowieso vind ik het als ik zonder de kinderen reis (hoe leuk het ook is om mét ze te reizen) alleen maar zó relaxt ineens. Mij hoor je dan niet snel zeuren.
  Het enige wat ik wél lastig vind is als ik echt heel nodig moet plassen en ik er niet langs kan. Ik vind het nog steeds lastig om medepassagiers wakker te maken. Soms klim ik er nog liever overheen.

 2. Sanne

  Heel herkenbaar allemaal, maar ik mis wel een hele irritante. Ik vind het ontzettend vervelend als mensen de hele tijd met hun knieën in je rug aan het duwen zijn of dat ze heel hard op het schermpje drukken….

 3. E.Lichtenberg

  Te weinig beenruimte, krijsende baby’s, volwassenen maar vooral kinderen die achter je zitten en regelmatig tegen jouw rugleuning stoten, passagiers die voor jou zitten en geen rekening houden met de voor mij meestal beperkte beenruimte en tot slot de vaak veel te lage temperatuur.

 4. Alice

  Mensen die zich aan jou stoel omhoog trekken. Of op jouw stoel gaan hangen als ze staan te wachten op toilet. Of hun voeten tussen jou stoel op de armleuning zetten.

 5. Valaa

  De mensen die meteen opspringen als het seatbelts off lampje gaat branden na de landing en vervolgens een kwartier/half uur in het gangpad gaan zitte duwen… echt chill, je moet toch wachten op je koffers xD

 6. Carina

  Ik heb van de 10 regels weinig last nou ja een beetje dan wel last van krijsende kindjes
  Maar dan denk ik ook ik heb als kind veel gehuild dus op dat moment heb ik er niet veel last meer van

 7. Cindy

  Inderdaad het duwen in de rug… ik had naar Nieuw Zeeland een kindje achter mij die contstant tegen mijn stoel zat te schoppen.. en krijsende babies is toch ook echt wel een die genoemd mag worden. Ook meegemaakt naar Nieuw Zeeland, op zo’n lange vlucht is dat echt niet te doen.

+ Leave a Comment