Eerste hulp bij zelfstandig reizen


Soms lijkt iedereen om je heen wel een super ervaren reiziger te zijn. Maar ook voor die mensen geldt: Eens was het de eerste keer. En nu sta jij misschien voor de keuze om volledig zelfstandig, zonder reisorganisatie, op vakantie te gaan. Een sprong in het diepe die zo'n eerste keer best heel spannend maakt. Wat komt er nu eigenlijk allemaal bij kijken? Waar moet je aan denken? Om je niet opnieuw het wiel uit te laten vinden delen we een aantal handige tips. Reizen hoeft echt niet moeilijk te zijn. En zeker niet stressvol!

Wat regel je vanuit huis?

1. Vervoer naar de plaats van bestemming

Anders dan bij een georganiseerde reis, moet je bij een zelfstandige reis echt alles zelf regelen. Na het kiezen van je bestemming en reisperiode (tja, dat zul je echt zelf moeten doen, maar misschien helpt dit artikel over reisvoorbereiding je hierbij), is het tijd om je vervoer er naartoe te boeken. Er zijn diverse websites die je hierbij helpen. Ga je vliegen, dan zijn Momondo of Skyscanner perfecte sites om naar de goedkoopste vliegtickets te speuren. Moet je nog een keuze maken voor vervoer dan is Rome 2 Rio een super handige tool. Hierin zie je in één oogopslag wat de opties zijn van deur tot deur, met reistijd en gemiddelde prijs.

Vliegtuig

2. Eerste overnachting

Zeker na een lange reis is het erg fijn om niet eerst nog naar een ho(s)tel te hoeven zoeken. Weten waar je jouw eerste nacht(en) doorbrengt geeft heel veel rust. Toch raden we je aan niet direct je hele reis vol te plannen met vooraf geregelde overnachtingen, want dit beperkt je erg in je vrijheid. En juist die vrijheid en flexibiliteit zijn de voordelen van zelfstandig reizen. Eén of twee nachten, hooguit drie, is dus prima om mee te beginnen. Het zoeken van een geschikt ho(s)tel doe je heel eenvoudig op HostelworldBooking.com of bijvoorbeeld Airbnb. Check vooral de reviews en let daarbij op jouw eigen waarden. De één vindt hygiëne super belangrijk, terwijl de ander meer waarde hecht aan sfeer of juist locatie. Over het algemeen zijn er overal wel ho(s)tels te vinden die op alle punten goed scoren. Scoort een accomodatie gemiddeld hoger dan een 8,5 of bijvoorbeeld 4 van de 5 sterren (met veel beoordelingen), dan kun je er vaak wel vanuit gaan dat je een goede keuze maakt. Je kunt op de meeste sites sorteren op rating, gevolgd door prijs. Wel zo handig om direct de juiste selectie naar voren te krijgen.

3. Reisroute

Mocht je meerdere landen willen bezoeken in één reis, is het misschien handig om, nog voordat je een vliegticket geboekt hebt, een globale route uit te stippelen. Dit om je vlucht hierop aan te kunnen laten sluiten. Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om de plaats van aankomst en vertrek van elkaar te laten verschillen. Dit kan handig zijn als je geen rondje wilt maken, bijvoorbeeld om tijd te besparen. Daarna kun je je reisplan altijd gaan finetunen. Ook hierbij geldt, timmer je reisroute niet helemaal dicht. Laat ruimte voor spontane ideeën of wees bereid om van je route af te wijken als het zo uitkomt. Wel is het vaak een prettig idee (ook voor het thuisfront) als je een route in gedachten hebt. Maak voor jezelf daarom een lijstje van plaatsen die je écht wilt bezoeken en activiteiten die je wilt doen en geef die een plekje in je schema. Kijk wat op de route ligt en stippel zo langzaamaan je route uit. Het reisschema helpt je ook tijdens je reis om slim met je beschikbare tijd om te gaan. Overigens red je je ook echt wel prima zonder reisroute. Het is maar net waar jij je goed bij voelt.

rails

4. Goede travelgear

Afhankelijk van wat je plannen zijn voor de reis, kan het handig zijn om bepaalde travelgear aan te schaffen. Welke weersomstandigheden tref je op de plaats van bestemming aan? Welke activiteiten ga je ondernemen? Hoe lang ga je weg? Wat je nodig hebt, hangt hier sterk vanaf. Wel zijn er een aantal items die je het leven als reiziger een stuk makkelijker maken. Van travelsheet tot zuignaphaak en van hoodie tot hamamdoek. We zetten eerder al onze favoriete travelgear op een rijtje. Ben je van plan om vaker te gaan reizen, dan raden we je aan niet te bezuinigen op goede gear als een backpack, daypack, wandelschoenen etc. Het is een rib uit je lijf, maar dit zijn items die het geld vaak dubbel en dwars waard zijn. Laat je goed adviseren, dan kun je er echt jaren mee vooruit. En aangezien reizen redelijk verslavend is, gaan we er vanuit dat je het nog vaak nodig zal hebben…

5. Visum & vaccinatie

Dit zijn de praktische dingen rondom je reis. Moet even. In de meeste gevallen regelt het visum zichzelf bij aankomst op het vliegveld. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoelang je ergens wilt blijven en welk land het is. Check daarom voor de zekerheid even visum.nl. Maar dit soort dingen vind je vaak ook al terug in je reisgids (als je die al hebt aangeschaft). Wat betreft vaccinatie kun je de site van de GGD even checken. In sommige gevallen valt vaccinatie binnen je zorgverzekering (aanvullend), maar vaak moet je hier wel voor betalen. Het is zeker niet goedkoop, maar heel onverstandig om je dan maar niet in te laten enten. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen valt vaccinatie trouwens gewoon binnen je verzekering. Eenmaal gevaccineerd kun je vaak nog jaren vooruit. Doe dit trouwens niet last minute, maar zo'n 6 weken van tevoren. Vaccineren kan trouwens bij de GGD reisvaccinaties of ga even langs bij je huisarts.

6. Paklijst

Om niet bang te zijn dat je iets vergeet, kan het handig zijn een paklijst te maken. Maar hoe weet je nou dat je niks op die paklijst vergeet? Een super handige app die je hierbij helpt (en echt aan heel veel dingen denkt) is Triplist. Deze app denkt zelfs aan kopieën van je paspoort of bijvoorbeeld adresgegevens van het thuisfront. Maar er zijn natuurlijk ook vele andere goede apps voor te vinden. Wees trouwens niet al te bang dat je iets vergeet. Bijna alles is ook op de plaats van bestemming te koop. Echt waar.

Tijdens je reis

7.  Vervoer

Eenmaal aangekomen op je reisbestemming, begint het reizen eigenlijk pas echt. Continu maak je de keuze hoe je van plaats A naar B gaat. Maak jezelf hier vooraf zeker niet druk om. Dit gaat eigenlijk vanzelf. De meeste reisgidsen beschrijven de verschillende opties en ook je ho(s)tel kan hier duidelijkheid over verschaffen. En buiten dat, heb je altijd het internet nog. Meestal kun je kaartjes voor bus en trein op het station zelf kopen. Dit is eigenlijk altijd veruit de goedkoopste en meest effectieve optie. Eventueel kun je dit ook bij lokale touroperators of je ho(s)tel regelen, maar hou er rekening mee dat je dan iets meer betaalt. Vliegtickets kun je ook tijdens je reis prima via eerder genoemde websites/apps aanschaffen of bij het kantoor van de lokale luchtvaartmaatschappij zelf. Wees trouwens niet geschokt als een bus een uur later vertrekt of de trein een paar uur vertraging heeft. Dat is heel normaal. No stress!

bus

8. Accomodatie

Zoals gezegd, zijn hier hele handige sites voor die ook allemaal een app hebben. En ook je reisgids helpt je een handje bij het zoeken van een goed ho(s)tel. Maar nóg beter zijn de verhalen van andere reizigers. Praat met mensen, vraag om je heen. Echt, door de tips van andere reizigers kom je op plaatsen waar je anders nooit gekomen zou zijn. Want besef wel dat populaire ho(s)tels uit de Lonely planet vaak ook erg toeristisch (en daarmee soms wat duurder) zijn. Kijk ook zeker naar andere overnachtingsmogelijkheden, dat maakt het allemaal nét iets avontuurlijker. Vaak is het trouwens alleen in het hoogseizoen nodig van tevoren te reserveren en kun je ter plekke zo een ho(s)tel binnenlopen. Het voordeel daarvan is dat je eerst even de kamer kunt bekijken of het is wat je ervan verwacht. Geen goed gevoel? Kijk dan gewoon even verder. Is het al laat, kun je ook blijven voor de nacht en bij daglicht naar een nieuw onderkomen zoeken. Geen reservering is dus ook geen verplichting.

hotelbed-jump

9. Food & drinks

Voor het zoeken van restaurants geldt eigenlijk exact hetzelfde als bij het zoeken van accomodatie. Verder is het absoluut aan te raden om helemaal los te gaan op het streetfood. Een beetje voorzichtigheid met hygiëne kan natuurlijk geen kwaad, maar echt, give it a try! Ben je in een grote stad, dan worden er vaak wel foodtours aangeboden. Leuk om je tijd in de betreffende stad mee te beginnen. Een lokale gids vertelt je precies waar je moet zijn en wat je van het eten en drinken in de stad én het betreffende land kunt verwachten. Erg leerzaam en vaak heul lekker!

Streetfood lima

10. Tours

Een stad of gebied verkennen kun je vaak prima zelf. Zeker als je bijvoorbeeld een citytrip of roadtrip maakt. Maar ben je aan het rondreizen of backpacken en wil je actie, dan ontkom je er soms niet aan om een tour te boeken. Niet alleen erg praktisch, maar ook nog eens leuk om andere reizigers te ontmoeten. Vaak kom je met tours op plaatsen die je niet zelfstandig kunt bereiken. Overigens kun je voor alles wel een tour boeken, maar dat is zeker niet altijd nodig. Check dit even in je reisgids. Heb je besloten wel een tour te boeken, probeer dan wat reviews te checken of luister gewoon naar je gevoel en vergelijk een paar aanbieders. Dit soort dingen hoef je echt niet thuis al te gaan regelen. Lokaal struikel je bijna over de touroperators en voor zoveel minder geld dan er online wordt gevraagd. Zelfs de meeste ho(s)tels bieden de mogelijkheid tours te boeken.

En verder?

Tja, verder gaat het eigenlijk allemaal vanzelf. Tijdens een eerste keer reizen ontdek je al snel wat voor jou goed werkt en wat niet. Zo word je er steeds handiger in en gedraag je je na een tijdje net zo nonchalant en relaxed als al die ervaren reizigers. Just go with the flow… zullen we maar zeggen. Veel plezier!

Categories

2 Comments

Add yours
  1. Janita

    Nog een aanvulling op de tour Door een stad: in Veel steden (vooral binnen Europa o.a. Budapest en Praag) zijn free guides (free walking tours) aanwezig.. mensen geven deze tours omdat ze het leuk vinden om te doen en hierdoor vaak een erg leuke rondleiding Door een stad geven.. Na de tour is het gebruikelijk om de gids wat fooi te geven.. Ik heb hier zelf erg goede ervaringen mee gehad!

+ Leave a Comment