Een nieuwe stad verkennen doe je zo


Niet alleen met citytrips, maar ook tijdens langere reizen kom je vaak in een nieuwe stad terecht. Een stad die voor jou (nog) onbekend is. En of het nu om een provinciaal stadje of een metropool gaat, iedere stad heeft zijn charme en altijd wel iets bijzonders te bieden. Maar hoe kun je de mooie plekjes ontdekken? Filter je alleen de highlights eruit of wil je de stad écht ervaren? Hoeveel je van een stad kunt zien hangt natuurlijk van de tijd af die je te besteden hebt. We geven daarom 5 tips om op jouw manier die tijd zo optimaal mogelijk te benutten en op verkenningstocht te gaan.

Slechts een klein stukje van Quito, Ecuador

Slechts een klein stukje van de uitgestrekte stad Quito, Ecuador

1. Laat jezelf verdwalen

Wat? Verdwalen in een onbekende stad? Ja, precies dat. Trek goede schoenen aan en begin te lopen. Kies op ieder kruispunt het straatje dat je het meeste aanspreekt. Kijk goed om je heen en neem alles in je op. Ga eens een winkeltje in, loop over een markt, bekijk een kerk of wat je ook maar tegenkomt onderweg. Hou je van fotograferen, dan is het ook zeker een aanrader om veel foto's te maken onderweg. Van bijzondere situaties, mensen, mooie straatjes of oude gebouwen. Op die manier kun je al heel de sfeer van de betreffende stad vastleggen. Loop zo gewoon een paar uur kriskras door de stad. Heb je het gevoel dat je ver bent afgedwaald of vind je het mooi geweest? Pak dan de stadskaart uit je tas en zoek met behulp van straatnamen of markante gebouwen op waar je bent. Het is soms even lastig, maar 9 van de 10 keer heb je zomaar weer de weg teruggevonden. En zo niet, dan is er vast wel iemand die je een stukje op weg kan helpen.

Typisch, maar verrassend, Peruaans straatbeeld tijdens een wandeling door willekeurige straatjes van Cuzco

Typisch, maar verrassend, Peruaans straatbeeld tijdens een wandeling door willekeurige straatjes van Cuzco

Eén van de schitterende muurschilderingen in Cuenca, Ecuador

Eén van de schitterende muurschilderingen in Cuenca, Ecuador

2. Doe een stadswandeling

Ben je iets minder avontuurlijk ingesteld of wil je er zeker van zijn dat je een aantal highlights meepakt onderweg, doe dan eens een stadswandeling. In de 100% reisgidsen of die van de ANWB staan vaak erg leuke, gevarieerde stadswandelingen die je langs allerlei hotspots brengen. Van toeristische trekpleisters tot leuke restautants, café's of mooie straten. En met de begeleidende tekst en achtergrondinfo leer je gelijk iets over wat je ziet. Heb je meerdere dagen de tijd, kun je er ook een aantal doen om zo de verschillende wijken van de stad te ontdekken.

Een stadswandeling uit 100% Istanbul bracht ons langs de Bosporus naar een prachtig fort

Een stadswandeling uit 100% Istanbul bracht ons langs de Bosporus naar een prachtig fort

Stadswandeling door de straten van Hanoi

Stadswandeling door de straten van Hanoi (Vietnam)

3. Maak een (street)foodtour

Ieder land en dus ook iedere stad heeft haar eigen keuken. Erg leuk om vanuit dat oogpunt een stad te verkennen. Bijvoorbeeld met een foodtour. In veel steden worden deze aangeboden. Even googlen en je hebt er snel eentje gevonden. Je wordt dan door een local langs allerlei culinaire hoogtepunten en typische lokale specialiteiten geleid. Uiteraard kun je alles proeven (dit zit vaak bij de prijs in). Je krijgt niet alleen iets van de stad te zien, maar leert ook direct iets over de eetcultuur. Als je van een beetje avontuur houdt kun je natuurlijk ook zelf op pad gaan en van streetfoodstalletje naar streetfoodstalletje lopen om zo zelf uit te vinden wat je wel en niet lekker vindt én wat er zoal te krijgen is. Of je maag alles aankan is natuurlijk altijd de gok, maar als er veel locals rond het standje staan, kun je er vaak vanuit gaan dat het wel goed zit.

Streetfoodtour in Thailand

Foodtour in Thailand

Op eigen houtje het streetfood van Lima (Peru) ontdekken

Op eigen houtje het streetfood van Lima (Peru) ontdekken

4. Ga op pad met het OV

Breng je een aantal dagen door in dezelfde stad, dan is het vaak handig om een meerdaagse OV-pas aan te schaffen. In veel steden (vooral als er een metrosysteem is) zijn er wel verschillende opties te krijgen. Met zo'n pas stap je net iets sneller op de metro, bus of tram en kun je een groter deel van de stad verkennen. Je kunt wat gerichter op je doel afgaan en kunt tijdens zo'n ritje ook gelijk een beetje cultuur proeven tussen de locals. Door vooraf op te zoeken welke hotspots zich rond een bepaalde halte (of op de route) bevinden, kun je heel efficiënt je dag doorbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi park, museum of bijzondere markt. Ook buitenwijken zijn op deze manier goed te verkennen. Vind je het ingewikkeld? Er zijn altijd wel locals die je willen uitleggen hoe het metrosysteem in hun stad werkt. Voor je het weet voel je je helemaal thuis!

De skytrain in Bangkok, super snel en filevrij!

De skytrain in Bangkok, super snel en filevrij!

5. Boek een free citytour

Een free citytour is vergelijkbaar met de foodtour en wordt door locals aangeboden. Helemaal gratis zijn ze niet, want er wordt vaak wel een bijdrage naar keuze verwacht. En toch is het zeker een aanrader. De local neemt je mee naar allerlei toeristische, maar zeker ook niet-toeristische plekken in de stad. Heb je een goede gids dan weet hij of zij je vanalles te vertellen. Achtergrond verhalen, geschiedenis, lokale gebruiken, alles komt voorbij. Het geeft je in een korte tijd veel inzicht in het stadsleven, maar vaak ook in de historie en cultuur van het land. En je steunt zo ook nog een beetje de lokale economie.

Bijzondere beelden met een verhaal van Fernando Botero in Medellin, Colombia tijdens een free citytour

Bijzondere beelden van Fernando Botero met een verhaal, in Medellin (Colombia) tijdens een free walkingtour

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om een stad te verkennen. Bij het zoeken naar citytours kun je soms op hele bijzondere tours stuiten. Bijvoorbeeld een fietstour door Bangkok. Kom je zoiets tegen, vooral doen! Het levert je vaak weer een unieke ervaring op. Heb jij nog meer gouden tips?

Ook een stedentrip maken? Regel het zelf óf boek bij een reisorganisatie

Ga je je stedentrip zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours en skip-the-line tickets voor je stedentrip vind je op Tiqets. Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen is tijdens een fietstour via Baja Bikes. Een andere originele manier om een stad te ontdekken is via een Escape tour. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Taxi2Airport. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een stedentrip te organiseren of laat je je graag verrassen? Boek dan een stedentrip inclusief reis en verblijf bij één van onderstaande reisorganisaties. Check ook zeker de aanbiedingen, soms ben je met een package deal nog goedkoper uit ook!

Categories

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment