Meteen naar de content

7 Dingen die je niet mag vergeten voor vertrek!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reistips

Reisvoorbereiding

Je vakantie is geboekt en je bent er helemaal klaar voor: vluchten, accommodatie, vervoer en activiteiten zijn geboekt. Of misschien ga je op de bonnefooi en zijn alleen de vliegtickets geregeld. Hoe dan ook, je bent er he-le-maal klaar voor! …toch…? Er zijn toch een aantal dingen die je écht even moet checken voor je op reis gaat. Kun jij de punten op deze checklist afvinken? Dan ben je écht klaar voor vertrek!

Check! Visumbeleid

Inkoppertje, maar toch; heb je een visum nodig voor het land (of misschien de landen) die je gaat bezoeken? En zo ja, kun je deze on arrival kopen of moet je deze vooraf regelen? Wanneer je meerdere landen gaat bezoeken raden we je aan voor alle landen waar je misschien heen gaat te checken wat de visumvoorwaarden zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaald visum alleen vanuit je eigen land aangevraagd kan worden. En sommige landen kom je niet binnen als je een stempel van een specifiek ander land in je paspoort hebt staan. Voor veel landen is het aanschaffen van een visum easy & straight forward. Maar vooral als je voor langere tijd naar een land gaat of echt gaat rondreizen door meerdere landen is het goed om alle informatie vooraf inzichtelijk te hebben. Zelf zijn we helemaal fan van e-visums.nl. Een superfijne website waar je voor heel veel landen online je visum kunt regelen, waar ter wereld je ook bent!

Check! Vaccinaties en malaria-advies

Controleer zeker welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw bestemming én of de vaccinaties die je al hebt nog geldig zijn. Ga je bijvoorbeeld naar het noordwesten van Colombia dan is de kans groot dat je moet kunnen aantonen dat je een vaccinatie voor gele koorts gehad hebt. Ook voor andere landen kunnen vaccinatievereisten een rol spelen voor toelating op je vlucht. Check dus altijd even bij je huisarts of de GGD wat de meest actuele stand van zaken is voor het land/gebied waar je naartoe gaat. Staat het Krugerpark, Lombok of het Amazonegebied bijvoorbeeld op je vakantieplanning? Dan is het goed om na te gaan wat de actuele stand is m.b.t. malaria. Deze bestemmingen zijn voorbeelden van bekende malariagebieden, maar er zijn er veel meer. Dus het is wijs om tegelijk met vaccinatieadvies, malaria-advies op te vragen. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden moeten daarbij ook advies inwinnen over het Zika-virus.

Vaccinatie-prikken

Check! Actueel reisadvies en praktische tips voor je bestemming

Om goed voorbereid op reis te gaan is het slim om te weten wat er in een land speelt. Welke gebieden je beter kunt mijden of met welke (lokale) actualiteiten je rekening moet houden. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is hier handig voor. Je kunt gemakkelijk checken welke informatie en praktische tips van toepassing zijn op jouw reis met de 24/7 BZ Reis app of op de website nederlandwereldwijd.nl. De app en website geven ontzettend veel gedetailleerde informatie over de actualiteiten van bestemmingen die van belang zijn voor reizigers. Naast praktische tips en reisadvies wordt er advies gegeven over veiligheid. Onze gastblogger Janneke reisde eerder dit jaar naar Colombia, een land dat nogal regelmatig op negatieve manier in de kijker staat. Door middel van de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken werd ze perfect op de hoogte gehouden van de actuele situatie en hierdoor viel er een groot deel ‘reisstress’ weg. Ook gaf de app advies over welke taxi bedrijven (met apps) het beste gebruikt konden worden. Zoals bijvoorbeeld Easytaxi en Tappsi. Dat was toch wel heel fijn gezien veel toeristen opgelicht worden door reguliere taxichauffeurs. Via de app of de website kun je je trouwens aanmelden bij de informatieservice. Dan krijg je altijd een update als er iets in het reisadvies verandert of een bericht als er een crisis uitbreekt. En tenslotte, áls je in het buitenland toch in een vervelende situatie terecht komt, bijvoorbeeld doordat je paspoort gestolen wordt, vind je in de 24/7 BZ Reis app snel wat je moet doen.

Filipijnen-reistijd

Check! Geldigheid paspoort

Wat je absoluut niet mag vergeten voor vertrek is het controleren van de geldigheidsduur van je paspoort. Om te voorkomen dat je paspoort verloopt tijdens je vakantie hebben veel landen, vooral buiten Europa, de regel dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Ook zijn er landen die eisen stellen aan het aantal lege pagina’s in je paspoort. Bijvoorbeeld Zuid-Afrika, waar je minimaal twee lege pagina’s naast elkaar beschikbaar moet hebben. En je wilt niet het risico lopen dat je geweigerd wordt om zo’n reden die je had kunnen voorkomen toch?

Check! Buitenlandse betaalfunctie van creditcard en bankpas

Het zal je maar overkomen, sta je in het buitenland bij een pinautomaat en weigert deze geld te geven. Je zal niet de eerste of de laatste zijn die vergeten is de betaalfunctie in het buitenland van je creditcard en/of pinpas aan te zetten. Deze functie is ingevoerd om fraude te voorkomen, heel fijn natuurlijk. Maar op het moment dat je in Verweggistan even vergeten bent dat er een blokkade op je pas zit, baal je als een stekker. Mocht het je overkomen dan is het in de meeste gevallen zo opgelost door even met je bank te bellen.

Check! Je ‘uitreis’

Ik ondervond aan den lijve dat je Colombia niet binnenkomt zonder een uitreisbewijs te overhandigen. Ook voor veel andere landen zoals Costa Rica en Indonesië word je niet op je vlucht toegelaten als je niet kunt aantonen dat je binnen de verblijfsduur van je visum weer vertrekt. Lekker dan, want als je aan het backpacken bent heb je soms geen idee hoe lang je in het betreffende land wilt verblijven. Check deze voorwaarden dus altijd even van tevoren. Heb je echt nog geen idee waar je heen wilt? Dan is de website onwardticket.com heel handig. Hier reserveer je een ticket voor $ 12,-, die je door de douane helpt. Het ticket wordt door de Onward ticket weer automatisch gecancelled. We hebben hier zelf ook vaak mee gereisd en het heeft voor ons altijd goed gewerkt. Een andere optie is om een goedkoop buskaartje het land uit te boeken. Je hoeft natuurlijk geen gebruik te maken van dat buskaartje, maar het kan je een aankoop van een nieuw (intercontinentaal) ticket schelen!

Check! Het (regen)seizoen

Daar sta je dan met al je luchtige zomerkleding. Je bent de Nederlandse ‘zomer’ ontsnapt omdat je weleens iets anders wilt zien dan weer waarbij regen meer regel dan uitzondering is. Thailand klinkt altijd zo exotisch en zonnig. En dat klopt ook wel, maar in onze zomermaanden is het daar toch echt regenseizoen. En dit geldt voor heel veel andere landen met een tropisch klimaat. In de meeste gevallen betekent het regenseizoen dat er stevige regenbuien kunnen vallen in de namiddag of nacht. Het kan daardoor afkoelen, maar zodra de zon weer verschijnt stijgen de temperaturen. Die luchtige zomerkleding heb je dus absoluut nodig. Maar een (regen)jas en/of warme hoodie, waterdichte drybag en extra muggenspray zijn toch ook prettig om dan bij je te hebben.

Hoi-an-regenseizoen

Al het bovenstaande afgevinkt? Let’s go!

Dit artikel is in samenwerking met de Rijksoverheid tot stand gekomen. Voor meer informatie ga naar Nederland wereldwijd.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen