Meteen naar de content

10x betere reisfoto’s met je smartphone of camera

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reisfotografie

Reistips

Sinds de opkomst van de digitale camera en smartphone klikken we er op los. Maar meer foto’s betekent niet altijd betere foto’s. Soms kun je beter iets langer de tijd nemen om één foto goed te nemen, dan dat je thuis honderden foto’s moet selecteren om te kijken welke de beste is. En je hebt heus niet persé een dure camera nodig om de allermooiste plaatjes te schieten, vaak helpt het al om een beetje beter te kijken naar wat je nu eigenlijk wilt fotograferen en hoe. Met deze 5 simpele tips, maak je gegarandeerd mooiere foto’s!

1. Belicht op het juiste punt

Belichting is één van de belangrijkste aspecten van een foto. Je wilt tenslotte geen te donkere of te lichte foto. Natuurlijk kun je later in een bewerkingsprogramma de foto nog enigszins aanpassen, maar het is natuurlijk handiger de foto meteen goed te nemen! Kies daarom een belichtingspunt welke het beste van beide werelden brengt. Het belichtingspunt kies je door op je scherm te tikken, meestal ontstaat er op dit punt een vierkantje. Dit geldt vooral voor landschappen, je wilt geen uitgebleekte lucht, maar ook geen donkere voorgrond. Als je je belichtings-/scherpstelpunt kiest door goed te kijken of zowel de lucht goed zichtbaar is als de voorgrond, zit je meestal goed.
Salento-colombia

2. Kies eens een ander standpunt

De meeste mensen nemen foto’s vanaf ooghoogte. Maar soms kan een foto veel interessanter worden door hem vanaf (grote) hoogte te nemen, of juist eens door je knieën te gaan. En als er een trap of bergje aanwezig is, kun je daar natuurlijk ook van profiteren!
 
Halong Bay boat

3. Let op de compositie van je foto

Als je stilstaande voorwerpen fotografeert, zoals een bord met eten, kijk dan niet alleen naar het bord, maar naar het geheel. Door er bijvoorbeeld een glas naast te zetten en een vork op of naast je bord te leggen, kan een foto gelijk veel mooier ogen. Maak je een close-up van je bord? Zet dan het bord eens deels buiten beeld in plaats van recht in het midden.
 Ontbijt pannenkoeken

4. Gebruik natuurlijke zoom

Digitaal zoomen kan met een smartphone maar beperkt en is bovendien af te raden omdat de kwaliteit van je foto snel achteruit gaat. Gebruik in plaats daarvan de zoom die je altijd bij je hebt: je benen! Vaak vergeten we, dat je gemakkelijk drie stappen naar voren kan doen en je een veel mooiere foto krijgt. Dit geldt natuurlijk niet voor alle situaties, maar toch kun je hier vaker gebruik van maken dan je denkt!
Leguaan van dichtbij

5. Maak gebruik van de ‘9 vlakken’

Vaak krijg je spannendere en mooiere foto’s als je het beeld voor je klikt probeert te verdelen in 9 vlakken. Je hoofdonderwerp moet zich dan op 1 van de lijnen van die vlakken bevinden. Bij landschapsfotografie betekent dit dus dat je horizon meestal niet exact in het midden van de foto ligt, maar juist boven of onder het midden. Als je mensen fotografeert, staan deze dus niet midden in beeld, maar meer links of rechts.
 fotografie-9vlakken-voorbeeld

6. Vermijd storende items in beeld

Zorg ervoor dat je geen storende items in beeld hebt als het net kan. Een bekend voorbeeld is dat als je mensen fotografeert, er niets ‘uit hun hoofd’ mag komen. Als iemand bijvoorbeeld voor een lantaarnpaal staat, doe dan een stap opzij zodat de lantaarnpaal links of rechtsachter deze persoon staat in plaats van recht achter de persoon. Soms helpt even wachten ook, bijvoorbeeld als er een persoon in beeld staat met een felgekleurd, afleidend jasje. Klik pas als je beeld ‘klopt’.
ezels-arequipa-peru

7. Vertel een verhaal

De mooiste foto’s zijn vaak de foto’s waarin een soort verhaal verteld wordt. Een foto waar je, als je er naar kijkt, je kunt voorstellen hoe het op die plek is of wat er gebeurt op de foto. Hierbij kan een klein detail al het verschil maken, bijvoorbeeld een foto van een berg, is gewoon een foto van een berg. Maar als je bij die berg in de verte iemand ziet die de berg oploopt, maakt dat de foto al gelijk wat spannender. Je hebt dan als kijker namelijk iets te ‘ontdekken’ en iets om over na te denken. Bij een portretfoto kun je dit bijvoorbeeld doen door niet iemand te fotograferen die recht in de lens kijkt, maar juist een andere kant op. Zo vraag je je als kijker af waar diegene naar kijkt en kun je hier je eigen verhaal bij vertellen.
peruaanse-vrouwen

8. Fotografeer details

Soms is een overall foto natuurlijk mooi, maar detailfoto’s kunnen ook leuk zijn én later afwisselend voor je fotoalbum. Maak bijvoorbeeld eens een beeldvullende foto met iets dat lokaal verkocht wordt of van iets uit de natuur.
costa rica plant

9. Avondlicht, ochtendlicht en reflectie

Bij welk licht je fotografeert, maakt veel verschil voor je foto. Vaak is het licht tegen de avond of bij zonsopkomst het mooist, vooral voor portretten geeft dit een mooie zachte gloed. Probeer als het kan tegenlichtfoto’s te vermijden, tenzij je natuurlijk een bepaald effect wilt bereiken zoals in onderstaande foto. Maak in ieder geval gebruik van het licht dat je beschikbaar hebt en speel hiermee.
 
catus-island-bolivia

10. Lijnenspel

Foto’s waarin bepaalde lijnen zichtbaar zijn, zijn vaak automatisch meer in balans. Dit kan een horizon zijn, maar bijvoorbeeld ook een muurtje, of juist schuine lijnen door gebouwen of andere voorwerpen. Ben je in een situatie waarin je lijnen spot, probeer hier dan zo goed mogelijk gebruik van te maken in je foto.
 
kyoto-fushimi-inara-taisa-shrine2

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen