Meteen naar de content

Ongedierte op reis, voorkomen én genezen: de gouden tips!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reistips

Reisvoorbereiding

Reizen is leuk, daar zijn we het allemaal over eens. Maar de beestjes die je in sommige landen op onverwachtse plekken tegenkomt zijn niemands favoriete kant van reizen. Helaas is het tegenkomen van ongedierte onvermijdelijk als je reist naar exotische landen met een vochtig en warm klimaat. Maar je kunt je er wel tegen wapenen. We delen tips tegen kakkerlakken, muggen, spinnen, bed bugs, teken, bloedzuigers en zandvlooien! Want voorkomen is beter dan genezen. En als je dan toch gebeten wordt, is het wel zo fijn dat je weet hoe je de beet moet verzorgen of het beestje veilig moet verwijderen.

1. Kakkerlakken

Met stip op nummer één van ongedierte op reis: de kakkerlak. Helaas is er weinig te doen om kakkerlakken te vermijden op vakantie, je komt er ongetwijfeld één (of heel veel). Slapen onder een klamboe zorgt er wel voor dat ze je in elk geval niet stiekem in je slaap kunnen verrassen. Wel zo’n gerust gevoel, vooral gezien het feit dat de meeste kakkerlakken ’s nachts actief worden (yeah we know: ieeewww!). Als je een kakkerlak wilt doden: doe dit niet door op de kakkerlak te trappen, dan komen de eitjes vrij. Als je het toch doet, maak dan alles goed schoon en spoel het geheel door het toilet.

Klamboe mee op reis? Deze klamboe van Cocoon is lichtgewicht en compact om mee te nemen tijdens het backpacken. 

Kakkerlakken op vakantie vermijden

De belangrijkste regel om kakkerlakken op je hotelkamer te voorkomen: zorg dat je geen voedsel in een open verpakking laat rondslingeren en dat je kamer schoon en droog is. Van natte ruimtes en voedsel worden kakkerlakken namelijk blij en dat wil je voorkomen! Helemaal voorkomen dat je kakkerlakken tegenkomt in je kamer (hoe luxe deze ook is) kun je helaas niet altijd. Heb je echt een angst, dan kun je een goede bug spray kopen. Goede bug sprays zijn meestal lokaal verkrijgbaar bij de kiosk of supermarkt. Veel hotels sprayen trouwens ook regelmatig alle kamers. Op dergelijke plekken hoef je dus niet bang te zijn voor kakkerlakken of ander ongedierte. 

bed met klamboe

2. Bed bugs (bedwantsen)

Een bed bug, ook wel een bedluis of bedwants genoemd, is een heel klein beestje dat zich – de naam zegt het al – vooral verstopt in bedden (in het matras) en zichzelf voedt met mensen- of dierenbloed (brrrr). Het is de nachtmerrie van elke reiziger, want als je eenmaal in aanraking bent gekomen met bed bugs, is de enige manier om er vanaf te komen ál je kleding te wassen op minimaal 60 graden. Én je hebt waarschijnlijk overal flink jeukende plekjes van de beten.

Bedwantsen voorkomen

Bedwantsen voorkomen kun je alleen maar door goed je kamer te checken zodra je aankomt. Inspecteer het matras (dus onder het beddengoed) of je zwarte puntjes of kleine beestjes (bed bugs zijn ongeveer 6mm) ziet. Maar bekijk ook ander aanwezig meubilair in je kamer goed. Als je bed bugs ontdekt, meld het dan direct bij je ho(s)tel en ga hier niet slapen! Vertrouw je het toch niet helemaal? Slaap dan in elk geval in een lakenzak met insect shield, deze beschermt ook tegen bed bugs.

Tip: Om te voorkomen dat al je bagage door de wasstraat moet, leg je nóóit je backpack en kleding op bed, maar bijvoorbeeld op een afstandje van het bed. Ben je in aanraking gekomen met bed bugs, doe al je kleding én je backpack of tas (als deze in aanraking zijn gekomen) in een vuilniszak en zorg dat het heet gewassen wordt. De beten kun je behandelen met een bitegel

3. Muggen

Misschien niet zo weerzinwekkend als de kakkerlak en de bed bug, maar wél heel irritant: muggen. Ze kunnen bovendien ziektes als malaria, zika of dengue (knokkelkoorts) overdragen, dus voorzichtigheid met muggen is zeker geboden! Je kunt in de weer gaan met muggenkaarsen of wierook, maar het belangrijkst is jezelf te beschermen tegen muggen, dan word je in elk geval niet geprikt. Een goede muggenspray is daarom echt een must! Ga je naar een gebied waar risico is op malaria, dengue of gele koorts? Kies dan voor muggenspray met DEET (b.v.k. 50%). Is dit niet het geval, dan is de natural lemon-eucalyptus spray van Care Plus een hele goede keuze, dit is een spray op natuurlijke basis, met de werkzame stof Citriodiol. Deze beschermt 6 uur lang. ’s Nachts houd je de muggen op afstand door te slapen in een lakenzak met insect shield. Toch geprikt? Verzacht de jeuk met een afterbite gel.

Liever een muggenspray zonder DEET? Lees onze review van Zensect muggenspray.

deet-muggenspray

4. Spinnen

Ook zoiets. Spinnen. Ikzelf ben er als de dood voor, gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die dit niet hebben. En eigenlijk is het natuurlijk ook helemaal niet nodig, want de meeste spinnen doen in feite niks en ze vangen de muggen. Maar tóch! Ook hierbij geldt: onder een klamboe slaap je als spin-o-foob een stuk beter. Echte helden vangen de spin natuurlijk gewoon met hun blote handen of met behulp van een potje en zetten de spin weer buiten. Ben je niet zo heldhaftig? Er zijn een aantal tools op de markt die dit karweitje handiger lijken te maken, bijvoorbeeld deze spinnenvanger. Maar of je die nu in je backpack mee gaat nemen? Als je echt niet kan leven met de spin in je kamer zit er toch niets anders op dan je ho(s)telmanager lief aan te kijken of een stoer reisgenootje te vragen de klus te klaren! Reis je naar een land als Australië dan is voorzichtigheid wel geboden. Hier komen namelijk diverse spinnensoorten voor die wel degelijk gevaarlijk en soms zelfs dodelijk kunnen zijn. Vraag in dit geval altijd een local met wat voor spin je hier te maken hebt.

5. Teken

Teken zijn minuscule beestjes (1-3 mm) die zich, net als de bedwants, voeden met mensen- of dierenbloed. Je vindt ze overal in de natuur, ook in Nederland, bijvoorbeeld in het bos. Als je door een teek gebeten wordt, bijt deze zich vast in je huid en zuigt zich vol met bloed. Je herkent de teek aan een klein zwart puntje die niet te verwijderen is door over de huid te vegen. Als je op een plek bent geweest waar mogelijk teken zijn, zorg dat je je lichaam goed checkt na afloop, vooral op warme vochtige plekken zoals de oksels, de liezen en de knieholtes. Je merkt namelijk in eerste instantie niets van een tekenbeet. Een tekenbeet kan wel gevaarlijk zijn als je de teek niet verwijdert en de teek blijkt besmet te zijn, dan kun je de ziekte van Lyme oplopen.

Je kunt een tekenbeet voorkomen door je in te smeren met anti-insectenspray met DEET en kleding te dragen die aansluit. Ook kun je speciale insectwerende sokken dragen. Teken kunnen namelijk niet vliegen of springen, alleen lopen en klimmen.

Tekenbeet gevonden? Verwijder de teek altijd met een tekentang

Bloedzuigers (leeches)

Een ander naar beestje die je tegen kunt komen op reis is de bloedzuiger. Niet zo klein als de eerder genoemde beestjes, maar wel erg vervelend! Bloedzuigers zijn een soort wormpjes die zich met zuignapje aan je huid vastzuigen en zich zo voeden met jouw bloed. En dat levert vervelende wondjes op die zelfs kunnen gaan ontsteken. Bloedzuigers komen voor in vochtige gebieden en in en bij water. Bijvoorbeeld in de jungle of rondom meertjes in tropische gebieden. Je kunt, net als bij teken, jezelf beschermen door insectenwerende sokken te dragen als je gaat hiken door een vochtige jungle en jezelf in te sprayen met DEET. 

Wat moet je (niet) doen bij een beet van een bloedzuiger? 

Na een paar uur laten bloedzuigers zich vanzelf weer los, maar dat is natuurlijk niet echt een pretje. Om hem eerder zelf te verwijderen, kun je de ‘zuignap’ met een nagel of een ander plat voorwerp aan één kant losmaken. Dit doe je door met je nagel over je huid tegen de zuignap aan te duwen tot de zuignap loslaat, het vacuüm verdwijnt dan. Daarna kun je de bloedzuiger gemakkelijker verder verwijderen en van je huid afschuiven. Wat je NIET moet doen is een brandende sigaret tegen de bloedzuiger houden of er azijn op doen. Hij laat dan wel sneller los, maar hij kan dan zijn maaginhoud uitbraken. Hier kunnen bacteriën inzitten, waardoor de wond kan ontsteken. Was na het verwijderen van de bloedzuiger de wond met betadine of 70% alcohol en dek het af met een pleister of verbandje. Na een week zal de wond geheeld zijn. Wordt het rood, dan is hij waarschijnlijk ontstoken en kun je het best een plaatselijke arts raadplegen. 

taman negara jungle maleisie

Zandvlooien

Ook heel erg vervelend op reis, zijn zandvlooien. Ze leven het liefst op een warme, droge, schaduwrijke en zanderige bodem. Bijvoorbeeld op het strand, in stoffige hutten, maar ook in dierenstallen. Ze kunnen ver springen en springen vooral naar de benen van mensen en dieren, zodat ze daar bloed kunnen zuigen. En dit zorgt voor heel erg jeukende bultjes. Heel irritant dus! Bovendien kunnen de bultjes geïnfecteerd raken en voor zwelling en pijn zorgen op de betreffende plek. Helaas kun je niet heel veel doen om te voorkomen dat je gebeten wordt door zandvlooien. Muggenspray biedt wel enige bescherming, maar loop je over een zandbodem waar zandvlooien zitten, dan kun je het beste dichte schoenen dragen. Echt lekker aan het strand liggen als er zandvlooien zijn is dan ook niet aan te raden. Gelukkig houden zandvlooien niet heel erg van de volle zon! 

San Blas, Kuna dorp

Checklist voor je reis

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Visum nodig? Check hier de actuele informatie
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van je bestemming. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Jouw bestemmiing op de fiets verkennen? Boek een fietstour of huur een fiets
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Meer tips voor veilig reizen

Reizen is superleuk, maar een stukje voorzorgsmaatregelen zijn soms wel geboden. Lees daarom ook onze tips voor veilig reizen en het voorkomen van tourist scams

Wapen je tegen vieze beestjes met deze producten:

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen