Anti-verveeltips tijdens het wachten


Lange afstanden krijgen op reis vaak een hele andere betekenis dan wanneer we Nederland doorkruisen. Toen ik nog in het Noorden van het land woonde kreeg ik, vaak van mensen uit de randstad, te horen “hélemaal uit Leeuwarden?”. Bijzonder eigenlijk, want binnen anderhalf uur zit je in Amsterdam. Iets wat op reis al snel tot een dagtripje ‘in de buurt’ wordt bestempeld. En nee, op reis doen we over een paar uur vertraging niet zo moeilijk. Want wat is dat uurtje nu op een busreis van 24 uur? Maar uren in een bus of vliegtuig zitten. Hangen bij de gate. Wachten op… ja waarop eigenlijk? Het hoort bij het avontuur, maar toch kan na verloop van tijd de verveling echt wel toeslaan. Zeker voor een ongeduldig volkje als wij Nederlanders. En daarom is het hoog tijd voor een paar tips om de wacht- en reistijd te doden. Zo hoef je je nooit meer te vervelen tijdens het wachten!

busreis

1. Ontspan!

Om het wachten een beetje dragelijk te maken is het om te beginnen handig om je te ontspannen. Het lijkt misschien een vreemde tip, maar hoeveel gestresste reizigers we wel niet onderweg tegenkomen… Echt, relax! Onthoud dat wachten er nu eenmaal bijhoort en dat het hier misschien wat anders gaat dan in Nederland. Pas als je er echt op vertrouwt dat alles uiteindelijk wel goed komt (en zo niet, dan toch…), heb je ruimte in je hoofd om tijdens het wachten andere (leuke) dingen te doen. Dat maakt het al een stuk aangenamer!

Wachten langs de weg

Kleine tip voor het wachten bij de gate. Het is werkelijk nergens voor nodig om in die lange rij te gaan staan zodra je kunt boarden. Wacht in plaats daarvan lekker op een stoel met één van onderstaande bezigheden tot de rij (bijna) verdwenen is en loop dan in één keer rustig door de gate. Dat maakt het reizen per vliegtuig alweer zoveel relaxter.

2. Maak een praatje

Wachten is het perfecte moment om andere mensen te ontmoeten. Iedereen is aan het wachten tenslotte. En iedereen verveelt zich. Dus een mooi moment om je medepassagiers eens beter te leren kennen. Stel je open voor anderen en wees geïnteresseerd. Voor je het weet zit je uren te kletsen met iemand met een bijzonder verhaal. Of wissel je allerlei tips uit voor het vervolg van je reis. Niet alleen supergezellig, maar ook nog eens erg nuttig dus. Zorg daarom dat je altijd een klein notitieboekje en pen in je handbagage draagt. Kun je gelijk al die handige tips en contactgegevens van medereizigers noteren (of je zet het in je telefoon natuurlijk).

3. Lees een (e-)book

Redelijk voor de hand liggend, maar niets dood de tijd zo snel als het lezen van een goed boek. Terwijl je je naar een andere wereld leest, vliegt de tijd! Als je geen e-reader hebt, zijn dwarsliggers ook ideaal.

lezen-op-reis

4. Speel een spelletje

Reisspelletjes zijn niet alleen superleuk om ‘s avonds in je ho(s)tel te spelen. Ze lenen zich ook bij uitstek voor tijdens het wachten en reizen. Sommige spelletjes zijn hier zelfs speciaal voor gemaakt. Leuk om met je medereizigers te spelen. Geen speelmaatje in de buurt? Er zijn ook veel reisspelletjes die je in je eentje kunt spelen. En het voordeel is, je hebt er geen stroom voor nodig. Kun je mooi je accu's sparen!

reisspel-qwixx

5. Maak een reisplanning

Dit soort momenten zijn vaak uitermate geschikt om je te verdiepen in je nieuwe plek. Pak de Lonely Planet erbij en verdiep je alvast in je nieuwe locatie. Of kijk wat je volgende reisbestemming zou kunnen zijn! Om ervoor te zorgen dat je wat te doen hebt onderweg, kan het dus handig zijn om dit stukje reisvoorbereiding te bewaren voor tijdens het wachten en reizen. Want om nu 3 keer hetzelfde te lezen…

e-reader

6. Luister een boek

Last van misselijkheid tijdens het rijden of kun je je ogen niet openhouden tijdens het lezen? Kies dan eens voor een luisterboek. Dit is leuker dan je denkt! Dankzij de app van Storytel kun je de tofste boeken luisteren onderweg. Geen internetverbinding voor nodig! Voor € 9,99 per maand kun je onbeperkt boeken luisteren. Scheelt ook weer ruimte in je bagage! De eerste 14 dagen zijn zelfs gratis, ideaal om eens uit te proberen dus. Eenmaal terug van je reis, ben je vrij om je abonnement weer op te zeggen. Of laat hem gewoon doorlopen voor als de NS vertraging heeft of je lang in de file staat ;).

Storytel

…of luister een podcast

Het luisteren van podcasts is misschien wel onze favoriete bezigheid tijdens het wachten! Je kunt bijvoorbeeld inspiratie podcasts luisteren over zelfontwikkeling, je business of vakgebied, maar er zijn ook superveel verhalen podcasts. Aanraders voor inspirators: Thijs Lindhout met de 100% inspiratie podcast, Eindbazen of bijvoorbeeld de The Tim Ferris show. Aanraders voor verhalen podcasts: Bob en El Tarangu (beiden van audiocollectief Schik), NPO de Verhalen, Laura H, de brand in het landhuis, De kofferbak moord, De moord op Patrick en zo zijn er nog een paar! Ook leuk: De Eeuw van de Amateur of Met nerds aan tafel, als je zin hebt in wat luchtig geklets op de achtergrond. Ontdek het vooral zelf!

7. Geef je creativiteit de ruimte

Gebruik de tijd eens om je creativiteit de ruimte te geven. Schrijf bijvoorbeeld een (fantasie) verhaal over de situatie en de mensen om je heen. Maak een tekening of pak het kleurboek voor volwassenen er eens bij. Niks is ontspannender dan creatief bezig zijn toch? Niets of niemand houdt je tegen en het is een leuk aandenken voor als je weer in de dagelijkse sleur van het ‘normale' leven zit. Wie weet ontdek je zelfs wel nieuwe talenten! Altijd handig dus om mee te nemen is een notitieboek.

luxe notitieboek zwart, waterproof

8. Zoek je foto's uit

Tijdens het reizen schieten we heel wat plaatjes. Van één situatie maken we rustig 10 foto's om later te bekijken welke de allerbeste is. En juist, daar is het wachten en reizen het ideale moment voor. Blader door je foto's en maak een (ruwe) selectie. Je kunt er nu lekker de tijd voor nemen. Bovendien kun je al kijkend ook nog eens heerlijk wegdromen bij al die avonturen die al geweest zijn. Je kunt ook alvast je foto's bewerken. Bijvoorbeeld in Snapseed.

9 Maak een puzzel

Dit klinkt misschien ontzettend lame, maar puzzelboekjes kunnen een uitkomst zijn tijdens het reizen en wachten. Als je er eenmaal eentje hebt ontdekt die je op het lijf geschreven is, kan het zelfs nog best verslavend zijn. Bijvoorbeeld dit extreme dot-to-dot puzzelboek voor volwassenen, waarbij je geduld even flink op de proef wordt gesteld. En door al het concentreren is de tijd voorbij, voor je het weet.

10. Geniet van je omgeving

Door al deze tips moet je natuurlijk niet vergeten van het landschap te genieten dat aan je voorbij trekt. Of als je in een gate op het vliegveld zit, ga dan eens lekker ongegeneerd mensen kijken. De perfecte manier om het hier en nu van je reis in je op te nemen!

mount fuji

Leuke items om de tijd mee te doden

Foooty reisvoetbal
€ 12.95
SHOP NU

No related posts.

1 comment

Add yours
  1. Marie de Jonge

    Een boek lezen is ook een van mijn favoriete bezigheden wanneer ik aan het reizen ben. Tegenwoordig luister ik ook steeds vaker naar podcasts. Op deze manier heb ik ook minder last van wagenziekte. Ik zorg er ook altijd voor dat ik verschillende opties heb om me te vermaken.

+ Leave a Comment