Waarom slapen in een hotel saai is.


Oké, je hebt natuurlijk ook heel veel uitzonderingen op de regel. Maar de dertien in een dozijn hotels van deze wereld vermijden wij liever. Waarom? Omdat er zoveel andere slaapplaatsen zijn die bijdragen aan een unieke reiservaring!

AirBNB

Een nieuwkomer op de markt is AirBNB. Particulieren verhuren hun eigen (tweede) huis aan andere particulieren. En dat levert soms leuke plekjes op. Zo sliepen wij afgelopen zomer in een boomhut in de achtertuin van een koppel in Spanje, in een duinhuisje in Bloemendaal en in een heerlijk openhaard-huis in Zweden. Het leuke aan slapen in een Airbnb huis is dat de eigenaars je vaak ook de leukste plekken in hun plaats weten te vertellen en zo kom je op plaatsen die je zelf niet had kunnen vinden. En on top of that: soms scheelt het je nog veel geld ook.

Nog niet aangemeld bij Airbnb? Maak gebruik van deze link en ontvang € 19,- korting op je eerste Airbnb verblijf.

Zweeds AirBNB huis

Zweeds AirBNB huis

Couchsurfing

Als je heel erg makkelijk bent, je zin hebt in een unieke ervaring, je overal wel kunt slapen en/of je budget heel laag is, dan is Couchsurfing jouw ding. Op couchsurfing.org vind je een wereldwijd netwerk van mensen die een slaapplek in hun huis aanbieden. Dit kan variëren van een luchtbed, bank of stapelbed tot een eigen kamer. Onze meest bizarre ervaring (en natuurlijk niet helemaal Couchsurfing, maar wel tof) was een man in Dubai die besloot dat hij zijn huis wat ver vond en een hotelkamer voor ons boekte. Daartegenover hebben we ook wel eens in Marokko op een kleedje op de grond geslapen in een kamer met 8 mensen. Je moet dus wel openstaan voor alles en van verrassingen houden. Als je geluk hebt, tref je een ‘host’ die de tijd heeft om je de highlights van zijn/haar woonplaats te laten zien. Als dit het geval is, ben je verzekerd van een unieke ervaring. Couchsurfing is gratis, maar het wordt wel gewaardeerd als je een leuk kadootje van huis meeneemt voor je host, of een keer eten of avondje stappen betaalt o.i.d.

Couchsurfing in Marokko

Couchsurfen in Marokko, avondeten.

Bed & Breakfast

Een bed en breakfast is vaak kleinschaliger en veel persoonlijker dan een hotel. Ook spreek je sneller andere gasten. Zo troffen wij in deze bed & breakfast vlakbij Milaan een echte Italiaanse mama. Voor het ontbijt bakte ze verschillende soorten taarten en voor het avondeten kookte zij de sterren van de hemel. Een echte Italiaanse experience, die we niet snel vergeten.
Je kunt Bed & Breakfasts gewoon boeken via Booking.com.

Homestays

Op veel plekken in de wereld is het mogelijk om homestays te boeken. Je slaapt dan, net als met Couchsurfing bij een gezin thuis en eet wat de pot schaft. Het verschil is dat je ervoor betaalt en dat het vaak georganiseerd wordt via een lokaal reisbureautje. Voor het gezin is het dus een (extra) bron van inkomsten. Het is iets meer gericht op toeristen, dus je moet wel even doorvragen voor je boekt. Zo sliepen wij bijvoorbeeld in een huis midden tussen de rijstvelden van SaPa in Vietnam.

Homestay in SaPa, Vietnam

Mee eten met een Vietnamees gezin tijdens een homestay in SaPa

Slapen op het strand

Het is níet comfortabel én je hebt geen warme douche en ontbijt ’s ochtends, maar niets is zo bijzonder dan in slaap te vallen onder een sterrenhemel en wakker te worden van het ruizen van de zee. En die douche? Die vervang je gewoon door een frisse duik in het water. Zorg wel dat je je kostbare bezittingen ver wegstopt in bijvoorbeeld je slaapzak of draag een moneybelt.

Slapen op het strand

Wie wil hier nu niet wakker worden!

Wegdromen in je eigen hangmat

Heb je veel gereisd, dan is de kans aanwezig dat je inmiddels een hangmat aan je reisuitrusting hebt toegevoegd. Want hoe fijn is het om op een tropisch eiland, of ander uniek stukje aarde, je eigen bed tussen de bomen te kunnen hangen. Helemaal gratis! Het is wel even wennen om een nacht in een hangmat door te brengen. De bananenhouding kan soms voor wat rug- en nekklachten in de ochtend zorgen. Ga daarom diagonaal in je hangmat liggen, dan lig je een stuk rechter in je tropische bedje!

slapen in een hangmat

Word wakker in een hangmat met uitzicht op een schitterende zonsopgang

Slapen tijdens een meerdaagse trip

Een meerdaagse trip boeken kun je overal. Bijvoorbeeld een trip waarbij je de bergen ingaat, de woestijn of een natuurgebied. Vaak overnacht je dan in een tent, of ergens anders op een speciale plek. Een meerdaagse trip lijkt dus in eerste instantie vaak duurder, maar als je overnachtingen, eten, gids en de activiteit optelt, ben je vaak nog goedkoper uit ook.

Meerdaagse trips kun je vanuit Nederland boeken via bouwstenen, bijvoorbeeld bij 333 Travel, of gewoon ter plekke.

Slapen tijdens een meerdaagse trip in Chiang Mai, Thailand.

Slapen tijdens een meerdaagse trip in Chiang Mai, Thailand.

Overnachten tijdens de Incatrail

Overnachten tijdens de Incatrail in Peru.

 

 

Heb jij nog tips voor het boeken van bijzondere overnachtingen?

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en reistips van Ik wil meer reizen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

+ There are no comments

Add yours