Achter de schermen: Annemarie wordt digital nomad


Een jaar geleden hadden wij niet kunnen denken dat Ik wil meer reizen! uit zou groeien tot een travel blog dat iedere maand meer dan 30.000 lezers trekt en maar blijft groeien. Sterker nog, we wisten niet eens dat we daar uiteindelijk ook een webshop bij zouden beginnen. Vanuit een pure passie en ongeremd enthousiasme stapten we samen op een sneltrein die niet meer te stoppen was. Met een hoop lol en keihard werken. Er werden heel wat uren slaap ingeleverd om zo wat tijd te kunnen winnen. En ook familie en vrienden moesten eraan geloven. Ze werden overal voor ingezet. En terwijl we bezig waren, ontstonden er steeds meer ideeën, en werd de berg werk alleen maar groter en nóg leuker!

Achter de schermen bij Ik wil meer reizen giftshop

Letterlijk werk aan de winkel bij de lancering van de Uitzwaai box

Stemmetje

En zo kwam het dat ik begin dit jaar de keuze maakte mijn fulltime baan bij een gerenommeerd communicatiebureau in uren terug te brengen. Zo kon ik nog meer tijd in Ik wil meer reizen! steken. En toen was er eigenlijk geen houden meer aan. Mijn huis stond inmiddels al te koop (oorspronkelijk vanwege het plan om van Leeuwarden naar Haarlem te verhuizen) en er onstond een stemmetje in mijn hoofd. Een stemmetje die het idee van de verhuizing naar Haarlem langzaam veranderde in een verhuizing naar de rest van de wereld.

Dutch digital nomad Annemarie

Reizend ondernemen

Ik begon wat te Googelen en kwam daarbij de term ‘digital nomad' steeds vaker tegen. Locatie onafhankelijk werken. Op een avond stuitte Mirjam op de online cursus ‘Reizend ondernemen‘ van Wonderlijk werken. En ik wist het direct. Die cursus ga ik volgen! Daadkrachtig als ik kan zijn, meldde ik me maar gelijk aan. De volgende ochtend kreeg ik gelijk een super enthousiast mailtje terug van Steven & Diana (vanuit hun VW busje in Mexico). De drijvende krachten achter deze cursus leken me helemaal te begrijpen en met een gigantische glimlach op mijn gezicht las ik dat ik bij hun aan het juiste adres was. En zo gingen we in januari aan de slag.

Ik wil meer reizen en wonderlijk werken

Diana en Steven zijn even in Nederland, daar moet op geborreld worden!

Gewoon heel gaaf

Iedere keer als er een nieuwe opdracht in mijn mailbox binnenkwam, begon ik enthousiast te lezen. De inspirerende video's en presentaties. De lange Skype gesprekken (met palmbomen op de achtergrond). Het knippen, plakken, schrijven, fotograferen of de lastige vragen die mij even flink aan het denken zetten. Alles was gewoon heel gaaf. Met een constante adrenaline shot was mijn focus op mijn dagelijkse leven een beetje ver te zoeken. Er was een zaadje gepland en die had niet lang nodig om uit te groeien. De cursus was het water en Ik wil meer reizen! de zon.

Vrijheid

En zo zat ik op een ochtend met mijn leidinggevenden aan tafel en was het eruit voor ik er erg in had. “Ik neem ontslag” . Geen weloverwogen plan. Geen dikke spaarrekening. Alleen maar heel veel passie en energie. Oké, en een berg werkervaring. Dus wat had ik nou helemaal te verliezen? Inmiddels was ik naast mede-eigenaar van Ik wil meer reizen! ook al een eenmanszaak begonnen voor mijn werk als freelance content marketeer en online communicatie specialist. Met behulp van de cursus ging ik verder op zoek naar mijn talenten en ontwikkelde ik verschillende verdienmodellen om straks echt de wereld over te kunnen reizen, ondertussen geld verdienend. De vrijheid tegemoet.

Ik wil meer reizen Annemarie in Bolivia

Een nieuw begin

Nu is het zover. Afgelopen vrijdag trok ik de deur achter me dicht. Met een goed glas roze bubbels nam ik na zes jaar afscheid van mijn lieve collega's, klanten, kantoorbaan en de koffieautomaat. Vanaf nu is het me, myself en Mirjam. Want die luxe heb ik wel. Een nichtje, vriendin en zakenpartner in één. En we zijn het altijd eens. Nou ja, altijd? Mijn voorkeur voor technomuziek kan ze misschien niet helemaal waarderen. En die CrossFit verslaving deelt ze ook niet helemaal met mij. Maar buiten dat hebben we het maar mooi met elkaar getroffen.

Rust? Wat is dat?

Tijd om even lekker vakantie te nemen is er niet. Als ambitieuze, startende ondernemer ben je eigenlijk altijd aan het werk, 24/7. Maar laat dat nu net werk zijn waar we beiden een gigantische berg energie van krijgen. Dus zo stond ik zaterdagochtend alweer een presentatie te geven voor een freelance klus, maakte ik dit weekend hele gave plannen voor een trip naar Zwitserland en kan ik maar niet kiezen of ik straks een tijdje vanuit Sri Lanka of Maleisië ga werken voor we naar het het travel bloggers congres Tbex Bangkok gaan. Oké oké, er moest ook een berg administratie en emails worden weggewerkt en bestellingen uit de webshop worden verstuurd. Naast bloggen, brainstormen en producten ontwikkelen. Just another day at the office, zullen we maar zeggen. Maar dan wel met een goed glas wijn erbij (en een lekker techno deuntje op de achtergrond).

Digital nomad Annemarie in Bolivia

Waarom digital nomad?

Steeds meer mensen kiezen voor een leven als digital nomad. Door vanuit plaatsen te werken, waar het leven aanzienlijk goedkoper is, heb je gewoonweg minder nodig om comfortabel te kunnen leven. Ook neem je afstand van veel materiële zaken. Immers, alles wat je nodig hebt moet in je backpack passen. Door steeds weer van locatie te wisselen, kun je al werkend heel veel van de wereld zien. Om productief te kunnen zijn is het verstandig het reistempo wat lager te houden dan wanneer je bijvoorbeeld aan het backpacken bent. Voordeel is dat je ondertussen veel meer op kunt gaan in de lokale cultuur dan wanneer je ergens maar een paar dagen verblijft.

Wat heb je nodig om digital nomad te worden?

Een beetje spaargeld is misschien wel handig als je er niet zo hardcore in wilt gaan als ik. Het scheelt je in ieder geval een hoop financiële zorgen die ik straks ongetwijfeld ga krijgen. Daarnaast is het goed om te weten waar je talenten liggen. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat dit hetzelfde is als wat je in je huidige baan of studie doet. Ik heb hierbij veel gehad aan de online cursus van Wonderlijk werken. Al wist ik al wel waar mijn kracht lag, hielpen ze mij deze in een bedrijfsplan te vatten. Het motiveerde me enorm dat er mensen waren die mijn plannen niet als impulsieve actie afdeden, maar hier serieus brood in zagen. Ik ontdekte dat er duizenden mensen zijn die reizend ondernemen. Iedereen op zijn eigen manier (van yoga tot webdesign en alles er tussenin). Heel inspirerend om met gelijkgestemden in contact te komen. Mensen die met je meedenken. Je treintje nog net even sneller laten rijden. En de trein rijdt. Heel hard. Maar waarheen? Dat lezen jullie zeker terug op Ik wil meer reizen! En tot die tijd kun je alle ontwikkelingen ook volgen op mijn Twitter of Facebook pagina. Netwerken? check gerust mijn LinkedIn of stuur een mailtje.

Wil je ook reizend ondernemen?

Ben je zoekende? Of heb je juist een plan, maar weet je nog niet zo goed hoe je die kunt realiseren? Ik kan de cursus Reizend ondernemen zeker aanraden. In principe is het een online cursus die bestaat uit een aantal, vaak creatieve, opdrachten die je worden toegestuurd per mail. De opdrachten worden ondersteund door inspirerende verhalen en video's die je gedachten flink op scherp zetten. En het mooie is, Steven en Diana zijn nu in Nederland! Dat betekent dat je de cursus ook in real-life kunt volgen, samen met gelijkgestemden. Op 20 en 21 juni vindt de cursus plaats. Er zijn nog een paar plaatsen vrij en met de kortingscode iwmr-2015 krijg je ook nog eens 10% korting! Hoe gaaf is dat?! Check de website voor alle details. Steven en Diana bieden trouwens meer hele gave cursussen aan, zoals het werken met WordPress of de online training ‘Volg je hart'.

6 Comments

Add yours
 1. Edith | [travel.create.repeat]

  Wat leuk, veel succes! Ik ben sinds eind maart on-the-road als digital nomad en het bevalt het echt super. Ik zeg steeds: het is voor 85% echt heel gaaf en living the dream, en voor 15% best wel spannend, onzeker en stressvol wat betreft toekomstige opdrachten en geld. Ach da’s best een aardige score vind ik zelf :-) Saludos vanuit Ecuador en ik blijf je zeker volgen!

 2. Coen

  Ik hou je avonturen ook in de gaten :) leuk dat je dit doet. Ik heb een iets andere strategie, maar ik ga je achterna. Eerst even een nieuw leven opbouwen in Tilburg. Houdoe!

 3. Yvonne - TripBitten

  Ah, via mijn mobiel is het toch gelukt je verhaal te lezen. Wat een geweldige en dappere beslissing!
  Wij denken er ook over na om in de toekomst plaats onafhankelijk te gaan werken.
  Ik vraag me wel af hoe je praktische zaken geregeld hebt (pensioen, aow etc)

 4. Jessica

  Geloof me, als je er eenmaal aan begint zal het heel lastig worden om ooit nog terug te keren naar een fulltime 9-5 job. Je gaat echt houden van die vrijheid <3 Maar het is inderdaad waar dat je bijna nooit vrij bent en onrustig in je hoofd bent (als ik bijvoorbeeld drie dagen vrij heb, ga ik toch alvast vooruit werken of neem ik een extra opdracht aan) Alvast veel succes en voornamelijk heel veel plezier gewenst! :)

 5. Romano

  Toffe foto’s! Ben nu al twee jaar digital nomad. Het is zeker niet louter rozengeur en maneschijn, maar het is absoluut de moeite waard. Vroeger wou ik altijd travel presentator worden a la Chris Zegers, maar dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk. Digital nomad is dan echt wel een goede twee optie. Groeten uit de Filipijnen.

+ Leave a Comment