Drie aanraders voor je (outdoor) reisuitrusting
Als je op reis bent, wil je gewoon dat je spullen functioneren. Je bent op reis om plezier te hebben, en niet om je te ergeren aan bijvoorbeeld een kapotte backpack. Wanneer je in de natuur op stap gaat, is je materiaal al helemaal je beste vriend. Daar in het wild ben je volledig afhankelijk van je slaapmatje, kleding en kookwaar. Dus waar je ook naartoe reist, je wilt gewoon de beste spullen. Ik help je graag in die zoektocht naar het beste, het liefst zo goedkoop mogelijke, materiaal.
Ook ik heb in het verleden wel eens de keuze gemaakt om mijn outdoorgear bij die veredelde Duitse supermarkt-keten te kopen. En ik moet zeggen: soms gaat het nog goed ook. Maar toen ik voor de tweede of derde keer op een cruciaal moment door mijn goedkope materiaal in de steek gelaten werd, maakte ik voor mijzelf de beslissing: ik ga alleen nog maar op pad met goed materiaal. Dan maar ietsje duurder.
Maar betekent duur materiaal dan ook vanzelfsprekend goed materiaal? Helaas niet. En daarom test ik die slaapzak, dat opblaasbare kussen en die backpacktent, zodat je precies weet wat je van je materiaal kunt verwachten.
Vederlicht slaapcomfort: de Thermarest NeoAir Trekker
Ben je op zoek naar een slaapmatje dat superklein in je backpack op te bergen is, maar toch heerlijk comfortabel ligt? Dan is de NeoAir Trekker een absolute aanrader. Dit ruim 6 centimeter dikke matje weegt slechts 480 gram, maar biedt de kwaliteit van een ouderwets luchtbed. Door de dikte is de NeoAir Trekker het hele jaar door te gebruiken, ook wanneer je op een bevroren ondergrond slaapt. Het matje is zonder enige moeite of kracht heel klein op te rollen en daarom ideaal om in de backpack mee op reis te nemen. Een geweldig matje!
Bij de NeoAir Trekker wordt een minipomp geleverd. Hoewel dit op batterijen werkende apparaatje je luchtbed inderdaad grotendeels opblaast (het laatste stukje moet met de mond), zullen veel mensen het overbodig vinden. Het plastic pompje voelt wat fragiel en bovendien is het matje binnen 30 seconden met de mond op te blazen.
Heeft de NeoAir trekker ook minpunten? Nou, twee kleine dan. Zo is de plaatsing van het ventiel wat ongelukkig (een groot, uitstekend ventiel aan de bovenzijde), hoewel dat vrij gemakkelijk op te lossen is door je voeten aan die kant te leggen. Daarnaast is het lichtgewicht materiaal aan de gladde kant en heeft het de eigenschap om tijdens het draaien een beetje te “knisperen”: een geluid waar je zeker niet wakker van wordt, maar wat wel kan irriteren wanneer je toch al niet in slaap kunt komen.
Conclusie: De NeoAir Trekker is een zeer comfortabel slaapmatje met een zeer goede gewicht-dikte verhouding. De minipomp is grappig, maar zal voor de meeste gebruikers weinig toevoegen. Enig minpunt is de plaatsing van het ventiel. De prijs (€130,-) is aan de hoge kant, maar blijft absoluut in verhouding met de kwaliteit. Een aanrader!
Aantal sterren: ★★★★★★★★ . . (8/10)
Bestel hier de Thermarest NeoAir Trekker.
Nooit meer natte spullen: de Sealline Cirrus Dry Sack
Elke backpack heeft tegenwoordig wel een raincover. De uitkomst wanneer het de hele dag regent, maar een regelrechte ergernis wanneer er op zo'n dag maar af en toe een buitje valt. Met zo’n regenhoes kun je namelijk nergens meer bij, ademen je (natte) spullen niet meer en ben je bovendien langer bezig met die zak invouwen en weer uitpakken dan van je vakantie te genieten.
De SealLine Cirrus Dry Sack is daar de ideale oplossing voor. Berg je kleren, schoenen en waardevolle spullen in een dry sack op en ze blijven gegarandeerd droog. De Cirrus is nauwelijks zwaarder dan een plastic tasje (de 10 liter variant weegt nog geen 50 gram!) maar is voor de volledige 100% lucht- en waterdicht.
Maak je nooit meer zorgen of je iPhone, portemonnee of camera wel waterdicht blijft in die hoosbui of tijdens het kajakken. De Cirrus is sterk, licht en gemakkelijk in gebruik. De dry sack is er in verschillende kleuren en maten, van 2,5 liter tot 30 liter.
Conclusie: de SealLine Cirrus Dry Sack is een heerlijke zekerheid op droge spullen, waar je tijdens het reizen enkel plezier van zal hebben. Het enige “nadeel” is dat het alternatief voor de Sealline – de plastic zak – een stuk goed-koper is en voor veel reizigers ook zal voldoen. Toch adviseer ik je die paar tientjes hieraan uit te geven, dat kan je een hoop ellende besparen.
Aantal sterren: ★★★★★★★ . . . (7/10)
Bestel hier de SealLine Cirrus Dry Sack.
Probleemloos koken in elke storm: de MSR Windburner
Eerder testte ik al ultralichtgewicht gasbrandertjes, speciaal voor de avonturiers die echt op de grammetjes letten. De geteste branders werkten prettig, maar hadden één grote angst: de wind. Nu heeft Mountain Safety Research (MSR) daar iets op bedacht: de Windburner.
De MSR Windburner is een gasbranderset waar alles bij zit en waarvan de onderdelen perfect in elkaar passen, waardoor het totale pakketje lekker klein blijft. Toch heb je in dat minimale pakketje (600 gram) alles bij de hand: een gastank, een tankstabilisator, een gasbrander, een ketel/pan, een drinkbeker, een deksel en een maatbeker.
Het opbouwen van de set voelt meteen al goed en aan alles zie je dat MSR over dit product nagedacht heeft. En dan ga je water koken: wat een genot! Geen windvlaag die de indirecte vlammen uitkrijgt en een brandstof-efficiëntie waar elke andere brander op de markt met jaloezie naar zal kijken.
Conclusie: wil je op reis een gasbrander mee om water te koken, en hoef je niet op elk grammetje te letten? Dan is de MSR Windburner een absolute must have. De windbestendigheid en brandstofefficiëntie maken deze brander de kostprijs van ruim €100,- dubbel en dwars waard.
Aantal sterren: ★★★★★★★★★★ (10/10)
Bestel hier de MSR Windburner.
Op zoek naar een lichtgewicht slaapzak? Dan kunnen we de slaapzakken van Gruëzibag aanraden. Lees onze review van de Gruëzibag biopod Subzero downwool slaapzak.
Meer tips voor outdoor gear? Lees ook over onze favoriete reisspullen!