De reistrends voor 2016


We reizen veel, ontmoeten andere reizigers en werken regelmatig samen met partners uit de reiswereld. We speuren het internet af naar vliegtickets of de handigste reissites en travel apps. En als we alles wat we horen, zien en meemaken naast elkaar leggen, zien we duidelijke ontwikkelingen in de reiswereld. Ja, want ook op het gebied van reizen, hebben we te maken met trends. En met het nieuwe jaar voor de deur is het een mooi moment om de trends voor het komende jaar eens op een rijtje te zetten. Dit zijn, wat ons betreft, de reistrends voor 2016.

1. Meer en meer digital nomads

Eigenlijk is dit niet alleen een travel trend, maar ook een trend op de arbeidsmarkt. Want steeds meer mensen kiezen ervoor om locatie onafhankelijk te werken. De mogelijkheden voor remote werken zijn eindeloos. Er komen bijna dagelijks nieuwe, handige tools op de markt die het runnen van een online business of het werken in een virtueel kantoor steeds makkelijker maken. Dit, in combinatie met de enorme reisdrang van velen, laat het aantal digital nomads in rap tempo toenemen. Online zijn er talloze netwerken waar nomads met elkaar in contact komen om ergens op de wereld te co-werken. Ik reis inmiddels ook al enige tijd als digital nomad de wereld over en ook Mirjam is veel onderweg. Samen hebben we het afgelopen jaar daarom onze workflow volledig online kunnen inrichten, waarbij we regelmatig zelfs vanuit verschillende continenten werken.digital nomad

2. Reizen in plaats van vakantie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan reizen in plaats van op één plek hun vakantie door te brengen. Reizen is daarbij niet meer alleen weggelegd voor jongeren die nog ongebonden zijn, want ook reizen met kinderen of tieners wordt steeds meer gedaan. De komst van reisorganisaties als Riksja travel, Better places en Travel Smart, die bouwstenen aanbieden, heeft dit de afgelopen jaren steeds makkelijker gemaakt. En die trend zet in 2016 zeker door. Het gaat hierbij om individuele reizen, waarbij je je reis samenstelt uit blokken. Je doet dus precies wat jij wilt met je eigen (reis)partner of gezin in je eigen tempo, zonder alles zelf ter plekke te moeten regelen of je in een groep te moeten aanpassen. Vrijheid gecombineerd met gemak dus!

3. Backpacken in Afrika

Kozen de avontuurlijke, jonge backpackers 15 jaar geleden voor Azië, nu kiezen ze steeds vaker voor Afrikaanse landen. Veel Aziatische landen zijn inmiddels volledig ingericht op toerisme en daarmee voor de avontuurlijke reizigers minder aantrekkelijk geworden. De reiziger die op zoek is naar de authenciteit van een land en echt het avontuur op wil zoeken, back to basic, kiest daarom steeds vaker voor een land dat minder wordt bezocht door het massatoerisme. Veel Afrikaanse landen zijn inmiddels voldoende ingericht voor backpackers, maar worden nog niet overspoeld door de massa en zijn daarmee een interessante bestemming voor de nieuwe generatie jonge backpackers.

4. Food reizen

Zoals we vaker schrijven, veel reizigers zijn echte foodies. Het ontdekken van nieuwe smaken en het uitproberen van streetfood is voor velen een belangrijk onderdeel van de reis. Steeds meer reizigers kiezen daarom hun bestemming (deels) uit op de culinaire mogelijkheden die een stad of land te bieden heeft. Wijnreizen, foodfestivals of cooking classes en foodtours op de plaats van bestemming zijn ook in 2016 ongekend populair. En ja, ook wij zijn hier groot fan.

De beste pad thai van Bangkok

5. Eco-toerisme

Geen nieuwe trend, maar wel een trend die doorzet in 2016 is het eco-toerisme. En dat mag ook wel als we nog lang van deze mooie wereld willen genieten. Steeds meer reizigers voelen zich hier verantwoordelijk voor. Zeker natuurliefhebbers kunnen bij de mooiste eco-lodges terecht en zijn daarbij bereid iets meer te betalen voor een duurzaam onderkomen of hier vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast wordt er via social media en blogs veel aandacht besteed aan het dierenleed in de toeristen industrie. Er ontstaan steeds meer opvangfaciliteiten voor dieren, waar bezoekers tijdens hun reis een steentje bij kunnen dragen aan een beter bestaan voor de dieren uit de toeristenindustrie. Langzaamaan zijn steeds meer reizigers ervan bewust dat commerciële activiteiten met dieren (denk aan olifant rijden, zwemmen met dolfijnen of tijgers aaien) vaak gepaard gaan met dierenmishandeling. Het is niet langer een onderwerp voor dierenactivisten, maar iets waar we allemaal bewust mee omgaan. Een goede ontwikkeling wat ons betreft.

6. Travel apps & websites

Er komen dagelijks nieuwe travel apps & websites op de markt. En een aantal daarvan maken ons het reizen daadwerkelijk een stuk makkelijker. De apps en sites worden bijna allemaal ontwikkeld door reizigers en ontstaan vanuit een behoefte. Reizen is daarmee misschien minder hardcore, maar tegelijk helpt het ons om dingen te doen die we anders misschien niet hadden gedaan. Ook kunnen longterm reizigers het thuisfront makkelijker op de hoogte houden met gave travellog apps (bijvoorbeeld Polarsteps), zonder hier al teveel moeite in te hoeven steken. En ja, dat is een ontwikkeling die al lange tijd in gang is, maar de komst van meer digital nomads (vaak developers), zorgt ervoor dat de kwaliteit van de online tools flink toeneemt. Gewoonweg, omdat de tools al reizend ontwikkeld worden en daarmee naadloos aansluiten op de wensen van reizigers en getest worden ‘op locatie’.

7. Verrassingsreizen

De afgelopen twee jaar werd de jonge reisorganisatie srprs.me in korte tijd razend populair. Het aanbieden van een reis met onbekende bestemming bleek een gat in de markt. Inmiddels is het hele idee door diverse reisorganisaties geadopteerd. Zo kon je op Groupon verrassingstrips boeken en ook Travelbird biedt tegenwoordig deze mogelijkheid aan. Wij verwachten dat dit nog maar het begin is en aanbieders van dergelijke vakanties in 2016 als paddenstoelen uit de grond schieten. We snappen het wel. De keuze van bestemmingen is soms zo groot, dat het wel erg verleidelijk is om je gewoon te laten verrassen. Bovendien maakt dit je vakantie alleen net even avontuurlijker.

8. Actieve reizen

Kitesurfen, duiken, motorvakanties, meerdaagse hikes door de bergen. Adventure is niet meer alleen voor de tough guys en outdoor niet meer alleen voor de iets oudere reiziger. Nee ook jongeren trekken in 2016 vaker de bergen in en meer en meer mensen wijden een vakantie aan het leren van een adventure sport als Kiten en duiken. Ook met de motor of fiets de wereld over trekken wordt niet meer alleen door een enkele avonturier gedaan.

Het beklimmen van een vulkaan tijdens de Tongariro Crossing in Nieuw Zeeland

9. Leven als een local

Couchsurfen, Airbnb en vele andere sites hebben het super toegankelijk gemaakt om bij locals thuis te slapen en zo de minder toeristische kant van een bestemming te ontdekken. Dit heeft de behoefte om van het echte lokale leven te proeven breed verspreid onder reizigers. Van slapen en meewerken op een boerderij tot kiezen voor homestays neemt in 2016 alleen maar toe. Ook reisorganisaties spelen hierop in. Mooie voorbeelden hiervan zijn de reisorganisatie I like local of de apps Spotted by locals en With locals. Deze ontwikkeling zien we niet alleen terug in accommodatie. Ook eten bij of koken met locals nemen in populariteit toe. Net als city tours met lokale experts, zoals Context travel aanbiedt.

10. Vrije tijd boven geld

De enorme reisdrang en de hoge werkdruk zorgen ervoor dat met name de generatie dertigers vrije tijd verkiest boven geld. Men maakt het liefst minimaal één keer per jaar een reis naar een verre bestemming, waarbij 2 of 3 weken toch echt als te kort wordt ervaren. Daarnaast willen we vaker op vakantie en zijn citytrips en korte roadtrips binnen Europa ideaal. Prijsvechters zorgen ervoor dat we tegen een habbekrats naar Europese bestemmingen vliegen, waardoor het ons mogelijk gemaakt wordt regelmatig een weekendje erop uit te trekken en zo ons eigen continent te ontdekken. Dit heeft trouwens ook invloed op reizen met alleen handbagage, ook dat is razend populair onder reizigers van nu. En dat zie je weer terug in het aanbod van koffers, tassen en daypacks. Deze zijn in de meest fancy modellen en kleurtjes te krijgen!

Inspiratie opdoen op de vakantiebeurs

Wil jij het nieuwe reisjaar goed beginnen en je verder verdiepen in bovenstaande trends? Bezoek dan tussen 13 en 17 januari de vakantiebeurs in de jaarbeurs in Utrecht. Hier vind je diverse van de bovengenoemde reisorganisaties en vele anderen. Van kamperen tot duiken en van culinair Europa tot avontuurlijke bestemmingen ver daarbuiten De vakantiebeurs is wat ons betreft een ideale start van het jaar om weer volop reisinspiratie op te doen en nieuwe plannen te maken. Wist je trouwens dat als je een kaartje in de voorverkoop bestelt, je automatisch kans maakt op een 3-weekse rondreis door Nieuw-Zeeland? Mooi meegenomen toch?

Bestel hier je kaarten met korting! Je betaalt dan slechts € 11,- entree.

vakantiebeurs 2016

5 Comments

Add yours
  1. Susanne

    Hebben jullie tips over het meenemen van opladers voor laptop, iphone, ereader/ipad, en fototoestel. Ik neem het mee geklemd op een grid-it van Cocoon. Handig, maar die elektronica neemt vaak de helft van mijn tas in. Hoe doe je dat als digital nomad?

    • Annemarie

      Ja, dat blijft een ruimteslurper. Ik zit hier met zo’n 20 nomads en ik heb bij niemand de perfecte oplossing gezien. Of nog beter gezegd, het neemt bij iedereen het meeste ruimte in de handbagage in. Packing cubes zijn nog het meest handige. Ik heb het zelf in een zakje, maar stap ook over op een packing cube van Eagle Creek. Je kunt de snoeren bij elkaar binden met een snel bindertje. Wasknijpers zijn ook handig, daar wikkel je het omheen en vervolgens knijp je het uiteinde van de kabel tussen de knijper. Ook zipperzakjes zijn handig (maar bij een lange reis begeven de zipperzakjes het op een gegeven moment, dus daar moet je wat extra van hebben). Ik heb ook opladers met meerdere usb poorten, zodat ik al mijn apparaten aan 1 oplader kan hangen. Maar let op, want voor mijn powerbank is dat bijv weer niet sterk genoeg, die moet rechtstreeks aan een eigen oplader. Ik heb dus een paar (twee in totaal) usb opladers bij me, maar niet voor elk apparaat eentje. En ook geen grote. Die van apple is bijv mooi plat. Ook hang ik mijn apparaten vaak gewoon aan mijn macbook om op te laden of aan mijn powerbank. Verder heeft de macbook een eigen oplader. Maar hoef je niet voor ieder apparaat wat gebruik maakt van micro usb een apart kabeltje mee te nemen. 1 of 2 van die kabeltjes is voldoende. Zo probeer ik dus het aantal kabels en opladers te beperken, maar het blijft een zak vol snoeren haha.

  2. Savanne

    Hoi!

    Ik doe een onderzoek voor mijn studie over het reisgedrag van Nederlanders. Ik vind jullie artikel erg interessant en zou graag de bron willen weten waar jullie deze informatie vandaan hebben gehaald. Weten je dat toevallig nog?

    • Annemarie

      Hoi Savanne, dit is informatie die puur uit onze ervaring voort komt. Niet gebaseerd dus op een onderzoek, maar op eigen ervaring uit het veld. We zijn doorlopend op reis, spreken veel met (lokale) reisorganisaties, accommodaties, vervoerders etc. Genoeg kennis uit de praktijk dus! Overigens was dit voor 2016, dus het artikel is al ruim een jaar oud. Maar veel van de trends zijn nog steeds in ontwikkeling.

+ Leave a Comment