Meteen naar de content

Iran: Ontdek het Perzische leven!

Fleur van Milligen

Door Fleur

Iran

Iran, ook wel bekend als Perzië, is een fantastisch land dat helaas nog door veel reizigers wordt overgeslagen. Maar waarom? Veel mensen hebben een eenzijdig beeld van Iran, veroorzaakt door de media. Maar Iran heeft zoveel moois te bieden, het is een absolute MUST GO voor reizigers. Van sfeervolle middeleeuwse steden tot prachtige natuur, kleurrijke bazaars en indrukwekkende paleizen en moskeeën, Iran heeft vele highlights. De buitengewoon vriendelijke bevolking geeft je een zeer welkom en veilig gevoel in het land. Vrouwen worden met veel respect behandeld en je vergeten portemonnee in een taxi wordt met volle inhoud (lees: jaarsalaris) teruggebracht. De bijzondere en magische wereld van het Perzische Rijk is echt een aanrader om met eigen ogen te zien en vooral te ervaren.

Let op: dit artikel is in 2017 geschreven. Op dit moment kun je niet naar Iran reizen. Bekijk het actuele reisadvies van MinBuZa.

heiligdom-qom-iran

De Iraanse gastvrijheid

‘Welcome in Iran’ wordt van alle kanten geroepen. Vooral in het noorden van Iran is de bevolking blij om je te zien en wil je dolgraag met van alles helpen. Je hoeft maar even op straat om je heen te kijken en er komt al iemand naar je toe om te vragen of hij of zij jou kan helpen. Het aantal uitnodigingen voor een kopje thee bij iemand thuis is op een gegeven moment niet meer bij te houden.

local-iran-theehuis

Gratis? Of toch niet?

Deze vriendelijkheid en gastvrijheid gaat zelfs zo ver dat er in Iran een bijzondere gewoonte is ontstaan, tarof genaamd. Wanneer je vraagt naar de prijs (van een taxirit of een souvenir bijvoorbeeld), kan er gezegd worden dat het gratis is. Dit is dan vaak niet het geval, maar dit wordt gezegd uit beleefdheid. Loop dus niet weg, maar vraag nog minstens drie keer om de prijs. Wanneer het antwoord dan nog steeds: ‘gratis’ is, dan is het écht gratis. In alle andere gevallen zul je gewoon moeten betalen. Er wordt uiteindelijk wel een bedrag genoemd, maar je kunt vaak ook geven wat jij denk dat goed is. Heel ingewikkeld soms, maar het geeft wel aan dat de Iraanse bevolking bescheiden is en er alles voor doet om jou als reiziger goed te behandelen. Hetzelfde geldt voor mensen die je thuis uitnodigen. Vraag drie keer of ze het echt menen, voor je de uitnodiging accepteert.

De hoofddoek in Iran

In Iran gelden islamitische kledingwetten en is het dus voor elke vrouw verplicht om een hoofddoek (hijab) en lange wijde kleding te dragen. Zodra je het luchtruim van Iran binnenvliegt worden alle hoofddoeken/hijabs en chadors omgedaan en bereidt iedereen zich voor om goed gekleed het vliegtuig uit te stappen. Een hele gekke ervaring en voornamelijk heel erg wennen als westerse vrouw.

Je bent niet verplicht als vrouw om een officiele hijab te dragen, je kunt dus gewoon een sjaal gebruiken. Het is handig om van te voren een paar sjalen uit je kast te trekken en hier even mee te gaan stoeien. Dan heb je al een beetje een idee hoe deze het beste op je hoofd blijft zitten. Het is namelijk best even onwennig in het begin, maar na een paar dagen heb je het helemaal onder de knie. Neem de kledingvoorschriften wel echt serieus. Dit voornamelijk uit respect naar de bevolking toe, maar ook omdat het dus wettelijk verplicht is. Wel een raar idee eigenlijk dat dit vroeger, onder leiding van de shah Reza Khan, wel anders was en de hoofddoeken en sluiers zelfs verboden waren. In de grotere steden zie je nu wel dat de hoofddoek steeds een stukje meer naar achter geschoven wordt.

reizen-vrouw-iran

Eten in Iran

Het eten in Iran is veelzijdig, mits je de lokale gerechten uitprobeert. Anders komt de overheerlijke kebab met rijst, wat je echt overal kunt krijgen, uiteindelijk wel je neus uit. In elke streek bestaat er wel een traditioneel gerecht, deze gerechten zijn zeker het proeven waard. Zo is ‘Dizzy’ een bekend Iraans gerecht en een zeer goede keuze om eens te proberen. In veel Iraanse gerechten wordt lamsvlees gebruikt, maar kip is ook wel te krijgen. Bij elk gerecht wordt rijst geserveerd. Soms met safraan, soms met gedroogde granaatappelpitten en soms met een klont boter. De boter geeft de rijst extra smaak. Ben je vegetariër? Hopelijk lust je aubergine!

Reizen binnen Iran

Het openbaar vervoer in Iran is erg goed geregeld, zeker de bussen. Deze zijn goedkoop, snel en veilig. Prima dus! De wegen zijn erg goed en de landschappen waar je doorheen rijdt zijn uniek en prachtig. Taxi’s zijn ook een prima vervoermiddel. Er is genoeg aanbod en ook taxi’s zijn ook helemaal niet duur. Wanneer Iraniërs zien dat je een taxi nodig hebt, zullen ze je allemaal een rit aanbieden. Uiteraard zijn dit onofficiële taxi’s, maar ook hiermee komt de gastvrijheid van de Iraniër weer naar voren. Ze willen je graag helpen en waarschijnlijk hun Engels met je oefenen.

zoutmeer-shiraz-iran

De communicatie met de Iraanse bevolking

De officiële taal van Iran is het Perzisch. Een andere benaming die veel gebruikt wordt is Farsi. Een mooie taal, maar wel erg lastig te leren. Gelukkig kan je met Engels op veel plaatsen terecht en wanneer dat niet het geval is, er altijd wel een vriend, buurman, neef of voorbijganger opgetrommeld wordt die wel een woordje engels spreekt. Maar met handen en voeten kom je ook heel ver in Iran en mag je in een restaurant gewoon de keuken in om even aan te wijzen wat je graag wilt eten.

Geld in Iran

Altijd al miljonair willen worden? Dan kan je in Iran je geluk niet op. Met gemak heb je hier een paar miljoen in je zak zitten. De pinautomaten in Iran zijn niet te gebruiken voor westerse bankkaarten. Je zult dus genoeg euro’s mee moeten nemen, zodat je deze daar bij een wisselkantoor kunt inwisselen voor rials. Voor ongeveer 25 euro heb je al een miljoen te pakken. De Iraniër heeft het omgaan met geld (en voornamelijk zoveel nullen) gemakkelijker gemaakt en rekent in Toman.  De prijs in Toman krijg je door een nul ervan af te halen, dus 10.000 rial is 1000 Toman. Je moet het even door hebben, maar gelukkig zal de Iraniër je niet oplichten.

1 reacties

  • Els in Iran 2 december 2017 - 08:56

    Leuk om een mooie aanbeveling voor Iran te lezen, met een terechte nadruk op de gastvrijheid van de bevolking. Leuk ook dat je een uitleg van ta’arof hebt opgenomen; dat levert zo vaak verwarrende en soms zelfs een beetje gênante situaties op!!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen