Meteen naar de content

De oude, lieflijke straatjes van Lijiang, China

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

China

Eén van de leukste plaatsen tijdens mijn China reis vond ik het plaatsje Lijiang. Met zijn schattige straatjes, vol Chinese lantaarns en bloemen, bruggetjes en winkeltjes is het ook een heel fotogenieke stadje. En ja, bij Lijiang ga je automatisch in verkleinwoordjes praten. Omdat het zo’n ontzettend lieflijke plek is.

lijiang-china

Lijiang toeristisch?

Het toerisme in Lijiang is volledig gericht op bezoekers uit eigen land: Chinezen. En die zijn er, in groten getale. Maar ondanks dat er heel veel toeristen zijn, voelt het niet toeristisch. Omdat iedereen tóch Chinees praat. Hier en daar willen Chinese toeristen zelfs met jou als ‘blanke toerist’ op de foto, omdat ze niet vaak een blanke toerist zien. De 800 jaar oude straatjes van Lijiang Old Town zijn gevuld met kleine winkeltjes vol aardewerk, lokale muziekcd’s en handwerk van de bevolking, de Naxi’s. Dus toeristisch? Ja! Maar vervelend toeristisch? Nee, zeker niet!

lijiang-straatjeslijiang-streets

De daken van Lijiang

Eén van de mooiste uitzichten van Lijiang is degene waar je over de daken van de stad kijkt, aan de voet van de bergen.

daken-lijiang-china

De stad in bloei

Als het even kan, ga dan naar Lijiang in het voorjaar, wanneer de bloesem volop aanwezig is. Het maakt de kleuren van het stadje nog mooier, vooral in combinatie met een blauwe lucht.

bloesem-china

Slapen bij mama Naxi

Een echte aanrader voor een slaapplek is het guesthouse van mama Naxi, waar, zoals de naam al doet vermoeden, mama Naxi het scepter zwaait en je de beste tips kan geven voor Lijiang en omgeving. Een fijne, centraal gelegen guesthouse met binnenplaats, waar je ook fietsen kunt huren. En de lekkerste sandwiches vindt om mee te nemen als je de Tiger Leaping hike gaat lopen.

mama-naxi

De Tiger Leaping Gorge

We schreven er al eens eerder over, de prachtige hike in de Tiger Leaping Gorge. De start van deze meerdaagse hike ligt in Lijiang, waarvandaan de busjes naar het startpunt vertrekken. Je kunt transport regelen bij Mama Naxi en je spullen daar achterlaten terwijl je de route loopt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, als je in de provincie Yunnan bent, trek een paar dagen uit voor deze hike!

tigerleaping-hike-IMG_9037tigerleaping-hike-IMG_2055

Op de fiets de omgeving verkennen

Zoals gezegd kun je bij mama Naxi’s guesthouse ook fietsen huren. En dat is zeker een aanrader! Je kunt in de omgeving van Lijiang namelijk heel goed fietsen en omliggende dorpjes, welke een stuk minder toeristisch zijn, verkennen.

fietsen-dorpjefietsen-lijiang fietsen-lijiang2fietsen-lijiang-china

Eten bestellen vanaf een onleesbare menukaart

Ook voor de beste restauranttips kun je bij mama Naxi terecht, zo belandden wij in dit restaurantje zonder Engelse kaart in dezelfde straat als het guesthouse. En ach ja, dan probeer je óf de serveerster te vragen naar haar aanraders (maar ja, Chinese aanraders zijn niet persé onze beste keuzes) óf je gaat ervoor en kiest iets random uit op de kaart. En dan kun je zomaar blij verrast worden met heerlijk eten!

eten-china-lijiang

Chinese efficiëntie is hier trouwens ook van toepassing. Zijn er geen tafeltjes meer vrij, dan word je gewoon aangeschoven bij een Chinese familie. En die vindt dat natuurlijk uiterst interessant, ook al spreken ze geen woord Engels. Je zult zien, dat er ook zonder elkaars taal te spreken, veel communicatie mogelijk is!

chinese-familie-diner

Lijiang by night

En als de avond valt…. is Lijiang nog steeds een sprookje. Geen Aziatische TL-balk verlichting, maar mooi, sfeervol licht schijnt ’s avonds door Old Town!

lijiang-night

Visum voor China aanvragen

Voor China heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds kort kun je als enige via e-visums.nl ook een e-visum voor China aanvragen! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens twee weken vooraf per post en een digitale kopie in je mailbox. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl. Het e-visum voor China is 21 dagen geldig.

Vraag je e-visum voor China hier aan >>

1 reactie

  • Yvonne 20 april 2016 - 21:07

    Na een maand in China waren we wel redelijk gewend aan de Chinezen om ons heen, misschien vonden we daarom Lijiang wel erg toeristisch voelen. Ik stoorde me er ook aan de groepen, maar misschien verschilt het qua drukte in de verschillende seizoenen en valt het andere tijden wel mee. De tiger leaping gorge vond ik fantastisch, vooral over het hoge pad, waar we vrijwel niemand tegen kwamen. Heb er alleen een beetje een dubbel gevoel bij, omdat onze eerste kennismaking met de kloof bij Margo’s guesthouse was en ik een paar jaar terug las dat Margo was verongelukt in de bergen. Heel gek voelt dat, alsof je herinnering aan die mooie plek niet meer klopt ofzo.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen